Zelena pijaca ponovo u punoj funkciji

Predstavnici prodavača robe na gradskoj tržnici danas su se, po dogovoru sa jučerašnjeg sastanka, ponovo susreli sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, koji im je saopštio šta je moguće učiniti kako bi se, „na prvu ruku“, olakšao položaj zakupcima radnih prostora na zelenoj i buvljoj pijaci, nakon uvođenja obaveze registracije djelatnosti za trgovce.

Iznos koji izdvajaju za rezervaciju stolova, oko 700 KM godišnje, biće umanjen za 20 posto. Zakupcima poslovnih prostora na zelenoj pijaci biće umanjena renta za 10 posto. Svi trgovci biće oslobođeni plaćanja usluge toaleta, koje su do sada plaćali po pola konvertibilne marke dnevno. Gradonačelnik Kasumović naložiće Upravi Javnog preduzeća Tržnica da poduzme mjere na unapređenju uslova rada na buvljoj pijaci, koja nema obezbjeđenu vodu za piće, niti mokri čvor, kao i odgodu naplaćivanja godišnjeg iznosa za rezervaciju stolova.

Prodavci su upućeni na Poreznu upravu, od koje će biti zatraženo odgađanje primjene izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, prema kojima im je u obavezi registracija trgovačke djelatnosti, do 27. decembra, nakon čega bi im, u suprotnom, bio onemogućen ulazak u prostor zelene pijace.

Fuad Huskanović, predstavnik grupe trgovaca sa gradske tržnice, kaže kako su prodavci zadovoljni postignutim pomacima, koji će im unekoliko pomoći da se spremnije uhvate ukoštac sa novim obavezama.

Ove mjere trebalo bi uskoro da stupe na snagu, a važiće do 1. maja iduće godine, kada će se nanovo ispitati cijela situacija, kazao je za ZenicaInfo, Fuad Huskanović.

Nakon što su robu sa tezgi povukli još u petak, prodaja na gradskoj pijaci od danas je ponovo u punoj funkciji. (S.S.)