Zakupci tezgi na gradskoj pijaci tvrde: Pijaca je umrla!

Tezge na zelenoj pijaci u Gradskoj tržnici i danas su većinom prazne. Nezadovoljni skorim uvođenjem novih nameta na pijačnu trgovinu, 80-ak trgovaca prestali su s radom, za sutra najavljujući protest pred Gradskom upravom, u namjeri da skrenu pažnju na težak položaj, koji će, smatraju, uskoro biti još teži.

Sve je počelo stupanjem na snagu federalnog Zakona o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se u kratkom roku na tržnicama u Federaciji BiH ima uvesti obaveza registracije i uplate doprinosa za zakupce, koji pored toga, barem u Zenici, plaćaju dnevni zakup i godišnju rezervaciju stolova, ali i obaveze poput takozvanog proširenja tezgi, upotrebe toaleta, magacinskog prostora, kolica za prevoz robe i slično, što ih dnevno po jednoj tezgi, kako procjenjuju, košta oko 30 konvertibilnih maraka.

Rok za registraciju, kojom će se obaveze zakupaca povećati za oko 200 KM mjesečno je 27. decembar. Nakon tog roka, najavljeno je iz Uprave Javnog preduzeća Tržnica, trgovcima koji nisu registrovani, neće biti dopušten ulazak na prostor pijace.

Enisa Zulfić radi na pijaci već 20 godina. – Nismo mi pijaca, mi smo tržni centar! 10 hiljada maraka godišnje mi dajemo, a sad hoće još pet hiljada, koje ne možemo zaraditi, – kaže Enisa, dodajući da zakupci nisu protiv registracije, ali da očekuju da im JP Tržnica umanji iznose koje izdvajaju za rezervacije i placarinu. – Pijaca je umrla, mi samo radimo za troškove, jer konkurencija je velika, – zaključuje Enisa Zulfić.

– U ovakvoj situaciji mi ne možemo ništa zaradit’, ni za jednu kesu da ponesemo kući! Mi dižemo robu na otplatu, a kako ćemo vraćati kredit!?, – pita se Salih Karić.

Safet Alispahić je svjestan da ga sa 53 godine niko neće primiti u radni odnos. Kaže da od rada na pijaci hrani četvoro ukućana. Smatra da će, po uvođenju obavezne registracije, jedan po jedan zakupac prestajati s radom. – A nekome to odgovara, – ističe Safet, dodajući da Upravu JP Tržnica ne zanimaju problemi zakupaca, iako će se ova situacija sigurno odraziti na poslovanje ovog preduzeća.

Vidimlić: Zakon je jasan! Neregistrovanim trgovcima od 27.12. biće onemogućen rad na gradskoj pijaci

Direktorica Javnog preduzeća Tržnica, Selma Vidimlić, poentira da se ovdje radi o zakonskoj obavezi organizatora pijaca u Federaciji BiH, a ne o samostalnoj odluci preduzeća, ali i da eventualno uvođenje olakšica trgovcima i dodatno smanjivanje cijena zakupa, nemaju nikakvog ekonomskog rezona, dodajući da ipak saosjeća sa trgovcima na gradskoj pijaci, koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

Dodala je da Tržnica godinama nije povećavala cijene svojih usluga, a da su u maju ove godine umanjene cijene zakupa boksova i rezervacije radnih površina.

– Zakon je jasan: organizatori pijace, u ovom slučaju JP Tržnica, 27. decembra su obavezni sprovesti kontrolu poslovanja zakupaca, u smislu da onemoguće poslovanje onima koji nisu registrovali svoju djelatnost, – kaže Vidimlić.

Najavljen protest pred zgradom Gradske uprave

Ovi ljudi očekuju pomoć i podršku gradonačelnika, Fuada Kasumovića, koji im je, kažu, pred izbore obećao umanjenje cijena placarine. Zato će sutra pred zgradu Gradske uprave, kako bi skrenuli pažnju na nemogućnost da sa novim obavezama opstanu na tržištu. (S. Stević)