Svaka druga žena u BiH bila žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja

Svaka druga žena u BiH tokom života, nakon navršene 15. godine, bila je barem jednom izložena fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom obliku nasilja, a izvršitelji nasilja najčešće su intimni partneri ili članovi porodice, pokazala su istraživanja.

Crne statistike ukazuju da žene, kako u Evropi tako i u Bosni i Hercegovini, nastavljaju trpiti visoki nivo nasilja.

Koordinatorica Udruženja ”Žena BiH” Amra Selimić kazala je u razgovoru za Fenu kako je u posljednje vrijeme povećan broj žena koje kontaktiraju Udruženje, što je još jedan jasan pokazatelj da sve veći broj njih želi izići iz začaranog kruga nasilja.

– Nasilje u porodici je fenomen koji je prisutan u svim zemljama svijeta bez obzira na kulturu, rasu, vjersko, političko ili seksualno opredjeljenje, društveni nivo i spol – istakla je Selimić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.

Najčešći oblici nasilja su fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko, a događa se povremeno ili hronično.

– Počinitelji nasilja u većini slučajeva su muškarci, a kao najčešći uzroci nasilnog ponašanja u porodici navode se alkohol, zloupotreba opojnih droga, siromaštvo, posljedice rata i psihološke bolesti – kazala je Selimić.

Dodala je kako žene ostaju u nasilnom odnosu i do deset godina prije nego nešto poduzmu. Šute i trpe zbog finansija, djece, straha, srama, povezanosti s partnerom, ali i odsutnosti institucionalne potpore i institucija od kojih traži pomoć, teškog i diskriminacijskog postupka prijavljivanja nasilja, dugog i traumatizirajućeg sudskog postupka.

Poruka Udruženja ”Žena BiH” svim ženama koje trpe je da nasilje nad njima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Nasilje u porodici nije privatan problem, istakla je Selimić, te dodala kako žene trebaju i moraju izaći iz nasilne zajednice.

Dodala je kako postoje ustanove i institucije koje pomažu, ali žene koje trpe nasilje trebaju napraviti prvi korak.

– Žene koje traže pomoć najčešće se obraćaju pozivom na besplatni SOS telefon 1265, ali često dolaze i na preporuku Centra za socijalni rad ili policije – kazala je koordinatorica Udruženja “Žena BiH”.

Na području Bosne i Hercegovine djeluje devet ‘sigurnih kuća’ sa 173 raspoloživih mjesta, a od tog broja na području Federacije BiH je njih šest sa 131 raspoloživim mjestom za smještaj žrtava nasilja u porodici.

Na području Mostara djeluje sigurna kuća Marguerite Udruženja ”Žena BiH” i trenutno se u njoj nalaze korisnice koje su žrtve dugotrajnog psihičkog i fizičkog nasilja.

Inače, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra u cilju podizanja svijesti o tom važnom problemu, a na taj dan započela je i svjetska kampanja ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se želi istaći da nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.

(Fena / Haris Ahbabović)