Podignuta optužnica protiv Ešefe Kantić i pravnog lica ‘Kantić-Company’

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ešefe Kantić (1964.) i pravnog lica „Kantić-Company“ d.o.o. društvo za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i usluge Doboj Istok, koji se terete za poreznu utaju i prevaru.

Optuženi se terete da su preko pravnog lica „Kantić-Company“ d.o.o., čiji je direktor i lice ovlašteno za zastupanje bez ograničenja ovlaštenja, a kasnije i osnivač u pravnom licu Ešefa Kantić, u poreskom periodu tokom 2009. i 2010. godine, počinili utaju PDV-a u iznosu od 328.406,02 KM za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Prema tužbenim navodima, optužena Kantić kao odgovorno lice „Kantić-Company“ d.o.o. Doboj Istok u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije prikazala, prijavila i platila izlazni PDV, te je time umanjila ostvarenu realizaciju manjka robe za pomenuti iznos.

Pravno lice “Kantić-Company“ d.o.o. Doboj Istok se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvarila optužena Ešefa Kantić.

Optuženi se terete da su počinili – Ešefa Kantić produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare, a pravno lice “Kantić-Company“ d.o.o. Doboj Istok krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. (Fena)