Zeničanin optužen za utaju 100 000 KM

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv B.G., rođenog 1974. godine u Zenici, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i Pravnog lica Branex d.o.o. Busovača, čiji je ujedno osnivač i direktor.

U optužnici se navodi da je B.G. u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu Branex d.o.o. Busovača, od oktobra do decembra 2009. godine počinio utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 99.294,32 KM, za koji iznos je oštetećen budžet BiH.

Optuženi se tereti da je pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, odnosno u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazao i obračunao lažne ulaze robe i pripadajuću lažnu dokumentaciju od navodnog dobavljača, PDV obveznika, bez da je u stvarnosti uopšte došlo do takve nabavke te na osnovu toga nezakonito i neosnovano prikazao i ostvario odbitak ulaznog poreza, čineći na taj način direktnu štetu po budžet BiH.

Pravno lice Branex d.o.o. Busovača se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario B.G.

Optuženi se terete da su počinili, B.G. krivično djelo porezne utaje, a pravno lice Branex d.o.o. Busovača krivično djelo porezne utaje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. (Fena)