Zeda: Prva radionica o izradi programa poboljšanja enegetske efikasnosti

Novi projekat Agencije ZEDA i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ BIH pod nazivom: „IZRADA PROGRAMA POBOLJŠANJA ENERGIJSKE EFIKASNOSTI U OPĆINAMA FBIH“ podrazumijeva izradu akcionih programa poboljšanja energijske efikasnosti za općine u Federaciji BiH.

Jučer, 30. novembra 2017. godine u Zenici, u hotelu „Zenica“ održana je prva od šest planiranih radionica na kojoj su općinski predstavnici upoznati s metodologijom izrade akcionog programa poboljšanja energijske efikasnosti, kao i metodologijom prikupljanja podataka, neophodnih za izradu akcionog programa energijske efikasnosti.

Na jučerašnjoj radionici učestvovali su predstavnici slijedećih općina: Busovača, Novi Travnik, Travnik, Vitez, Doboj Jug, Jajce, Bugojno, Trnovo, Odžak, Vogošća, Fojnica, Zavidovići, Žepče, Breza, Čitluk, Livno, Dobretići, Konjic.

Timovi JLS dobili su zadatke šta trebaju uraditi do sljedeće radionice pošto se u prvim mjesecima radi na prikupljanju podataka.

Ekspertni tim Agencije ZEDA kojeg čine inženjeri građevinske, elektrotehničke i mašinske struke kao i ekonomisti pomoći će općinama svojim primjerima s terena i dosadašnjim iskustvima, kako da prevaziđu sve izazove s kojima se susreću prilikom prikupljanja podataka.

Slijedeća radionica održat će se 21. decembra 2017. godine u Hotelu Zenica.

Treba napomenuti da će se nakon izrade akcionih programa upriličiti svečana promocija svih učesnika Projekta. Općine koje budu imale urađene programe poboljšanja energijske efikasnosti, mnogo će lakše moći pristupiti sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Ovaj Projekat sufinansira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ BiH kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a provodi ZEDA. (Agencija Zeda)