U Zenici priređena Akademija o političkom osnaživanju žena

Transparency International u BiH (TI BiH), priredio je danas na Pravnom fakultetu u Zenici Akademiju za političko osnaživanje žena 2017.

U pitanju je svojevrsna kampanja čiji je cilj ukazati na značaj i potrebu snažnijeg angažovanja pripadnica ljepšeg pola u svim sferama javnog života.

Jedan od predavača bio je Boris Divjak, predsjedavjući Savjetodavnog vijeća Transparensi Internešnela koji podsjeća da je ovo jedna u nizu akademija koje su do sada održane na bh univerzitetima. Ciljano, namjera je ukazati na značaj aktiviranja potencijala mladih, ovoga puta ženskog pola i to ne samo na političkom planu.

Učesnice Akademije, većinom studentice, iskazale su interes za većim učešćem u kreiranju pozitivnih društvenih promjena. Time ujedno oslobađaju i sopstvene potencijale.

Učesnice Akademije imale su priliku da se upoznaju sa praktičnim vještinama iz oblasti liderstva i učešćem i ulogom žena u bh.politici, a posebno su obrađene teme koje ukazuju na značaj transparentnosti i odgovorosti u politici. (Š.B.)