Skupština ZDK usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta

Skupština Zeničko dobojskog kantona usvojila je izmjene ovogodišnjeg budžeta ZDK u kojem je u odnosu na plan došlo do povećanja prihoda.

S druge strane nije prihvaćen amandman Kluba Demokratske fronte koji se odnosi na potrebu ustavnog uređenja zaštite pitke vode kao javnog dobra.

Šira rasprava vođena je povodom amandmana Kluba Demokratske fronte koji je tražio ustavnu zaštitu pitke vode kao javnog dobra. Zastupnik DF-a Midhat Delić podsjeća na slična rješenja u Sloveniji i drugim zemljama. Cijeni,da zastupnici većine nisu željeli shvatiti suštinu amadmana.

Zastupnici SDA i HDZ-a koji čine parlamentarnu većinu smatraju da je amandman nepotreban, tim prije jer je pitka voda zaštićena zakonima na svim nivoima vlasti.

Bez veće rasprave usvojene su izmjene ovogodišnjeg budžeta ZDK koji je u konačnici zacrtan na oko 323 miliona maraka,što je povećanje za više od 20 miliona u odnosu na plan. Ministar finansija, Andrej Kajić ističe da je došlo do uvećanja prihodovne strane. Sredstva po osnovu suficita imaju preciznu namjenu, među ostalim za kapitalne investicije,saniranje šteta od elementarnih nepogoda i Kantonalnu bolnicu Zenica.

Prihvaćen je i Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika. Rješenja su preuzeta sa federalnog nivoa, podsjeća ministar Nikola Arsenić. Zakon predviđa neznatno uvećanje plata u idućoj godini,u kojoj inače nije planiran prijem novih službenika.

U dnevnom redu Skupštine bio je i Izvještaj o radu Univerziteta Zenica u prošloj godini, sa Izvještajem o poslovanju. (Š.B.)