Nove odluke Vlade ZDK, Saglasnost na Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije

Ministar zdravstva Zeničko dobojskog kantona, Dragoljub Brenjo i predsjednik kantonalnog granskog Sindikata doktora medicine i stomatologije, Haris Husremović, potpisali su danas kolektivni ugovor za ovu djelatnost.

Prethodno je Vlada ZDK usvojila Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području ovog kantona.

Na ovaj način i zvanično je prekinut štrajk doktora medicine i stomatologije u zdravstvenim ustanovama ZDK, koji je trajao dvije i po sedmice.

Na jučerašnjoj, 118. sjednici, Vlada je usvojila amandman na Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika, Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK, kao i Nacrt rada Vlade za 2018. godinu.

Prihvaćeno je i izmijenjeno Rješenje o imenovanju Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije, te Strategija za borbu protiv korupcije 2017.-2019. godine.

Usvojen je Zaključak o davanju prethodne saglasnosti za učešće u projektu „Energetske efikasnosti u BiH“ za FbiH za 2018. godinu,prema kojem je planiran obuhvat utopljavanja 12 školskih objekata u ZDK,ukupne vrijednosti skoro 5 miliona maraka.

Prihvaćen je novi Plan zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2017. godinu ,prema kojem su uvećana sredstva za iznos od 1,5 miliona maraka. U odnosu na raniji plan, koji je podrazumijevao 9 miliona za ove namjene,sada je ukupan iznos 10,5 miliona maraka.

Kroz više zaključaka, Vlada je, na prijedlog resornog ministarstva, odobrila sredstva poticaja u oblasti poljoprivrede. (Š.B.)