Identifikovan leš iz ArcelorMittala: Haso otišao po penziju i nikad se nije vratio

DNK analizom utvrđen je identitet muškarca čije tijelo je u martu pronađeno u kolektoru otpadnih voda, koji prolazi kroz ArcelorMittal u Zenici. Kako saznaje Faktor, riječ je o Hasi Batalu iz Seoca kod Zenice, koji je nestao 7. decembra 2015. godine.
Ovu informaciju potvrdili su nam iz Kantonalnog tužilaštva u Zenici.
– Izvršena je obdukcija posmrtnih ostataka leša kojom je ustanovljeno da se neposredni uzrok smrti, obzirom na stepen posmrtnih promjena, kao i zbog nedostajanja pojedinih dijelova tijela, ne može sa sigurnošću ustanoviti – kazali su nam iz Tužilaštva.
Prema ranijem nalazu vještaka medicinske struke, smrt je nastupila najmanje godinu prije nego što je pronađen.
Tada 81-godišnji Batal kobnog dana je, nešto prije podne, otišao iz porodične kuće u Seocima da podigne penziju. Porodici su iz banke potvrdili da je u 12.30 sati podigao penziju, nakon čega mu se izgubio svaki trag.
Njegovo tijelo pronašli su radnici ArcelorMittala prilikom rutinskog obilaska kolektora otpadnih voda 13. marta ove godine.
Kolektor se proteže iz pravca naselja Podbriježje i u dužini od nekoliko kilometara prolazi kroz okolna naselja, ulazi na teritoriju ArcelorMittala u dužini od nekoliko stotina metara, te ponovo izlazi izvan fabričkog kruga prema rijeci Bosni, a tijelo je najvjerovatnije voda “donijela” do ArcelorMittala. (Faktor)