Press konferencija nakon prve godine rada gradonačelnika

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je danas kako je Grad zatekao u lošem stanju, sa 62 miliona maraka duga, pretjerano zaduženog za bilo kakve veće projekte i garancije. – Bilo je najprije potrebno stabilizovati budžet i smanjiti troškove, pa tek onda krenuti u rješavanje gorućih problema, – istakao je Fuad Kasumović, u obraćanju javnosti, nakon prve godine rada u svojstvu gradonačelnika Zenice.

Grijanje – najznačajniji projekat

Najznačajniji realizovani projekat, koji se privodi kraju je rješenje za daljinsko grijanje grada. – Cilj je zaustaviti upotrebu uglja, smanjiti zagađenje i troškove, te dugoročno riješiti jedan od najvećih problema Zenice, – istakao je Kasumović. EBRD je odobrio kredit, a struktura vlasništva novog preduzeća biće slijedeća: 50% ArcelorMittal, 30% Finska vlada i 20% Grad Zenica.
– Mi nismo imali ni projekat, a to je posao od 100 miliona. Ne može niko očekivati odmah grijanje. Sanirali smo kotlove da izdrže još ovu sezonu i užurbano se radi na pripremi potrebne dokumentacije. Ali, grijanje je riješeno i građani će imati najmodernije grijanje 2019. godine, – istakao je Kasumović.
Najavio je sanaciju cjevovoda i proširenje toplovodne mreže na prigradska naselja, koja će se zagrijavati na prirodni gas.
Drugi veliki problem Zenice, nezaposlenost, rješava se između ostalog kroz poticaje poljoprivredi, za koje će iz budžeta ove godine biti realizovano 3,2 miliona KM. – Ni ovo ne bi bilo moguće da gradski budžet nisam proglasio sam, – istakao je Kasumović.
Zenica je uvrštena u projekat Zelenih gradova Evropske unije, rehabilitovan je projekat regionalnog vodovoda Plava voda, pribavljen grant vrijedan 36 miliona maraka za rješavanje problema otpadnih voda, a Grad je otvoren za nove investicije, što je potvrđeno uvođenjem Certifikata povoljnog poslovnog okruženja, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Krivična prijava protiv ministrice finansija Federacije BiH

Osvrnuo se gradonačelnik i ovom prilikom na komunalne takse i oporezivanje kladionica. Nakon što su naplaćene za period 2015., 2016., izdata su rješenja za naplatu komunalnih taksi kladionicama u vrijednosti 3 miliona i sto hiljada maraka za ovu godinu, istakao je Kasumović, najavivši podnošenje krivične prijave protiv ministrice finansija Federacije, Jelke Milićević, zbog zastoja u rješavanju žalbe podnesene na ova rješenja.
Na press konferenciji održanoj povodom prve godine rada zeničkog gradonačelnika, najavljena je skora realizacija većih poslovnih projekata, značajnije zapošljavanje mladih i evropska sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi i istaknuto zadovoljstvo što je Zenica jedini grad u regiji sa programima zapošljavanja socijalno ugroženih građana, uvođenja besplatnog pristupa internetu, te obaveze sistematskog pregleda za uposlenike u Gradskoj upravi. (S.S.)