Blizu 80.000 automobila u FBiH ne zadovoljava eko normu

Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Evropske unije koje regulišu tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, saopštilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

U saopštenju se navodi kako je proteklih godina zdravlje građana u Federaciji BiH bilo ozbiljno ugroženo zbog emisije čvrstih čestica i plinova, a značajan dio zagađenja potječe od starih automobila koji su neprilagođeni modernim normama zaštite okoliša i zaštite zraka.

Jedan od ciljeva eko-testa je isključenje vozila s nezadovoljavajućom emisijom štetnih plinova koje je planirano nakon prelaznog razdoblja testiranja od 2020. godine nadalje, kada će eko-test postati eliminatoran prilikom registracije vozila.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija navode kako je 2016. godine, prije uvođenja eko-testa, samo 131 vozilo identifikovano kao ono koje ne zadovoljava eko normu, dok je u prvih deset mjeseci ove godine, prema novom pravilniku, identifikovano čak 78.150 vozila koja nisu prošla testiranje.

Podaci o pregledanim vozilima također ukazuju na nepovoljno stanje domaćeg voznog parka, tako da je evidentirano 86.067 vozila koja su ispod ekološke norme 1, 23.358 vozila s normom jedan i 49.162 vozila s normom 2.

U saopštenju se dalje navodi kako se protekle zime, zbog velike zagađenosti zraka, u Sarajevu primjenjivao neselektivni sustav zabrane vožnje ‘par-nepar’ što je izazvalo val ogorčenja građana, dok će su slučaju ponavljanja situacije iz prometa moći selektivno isključivati najveći zagađivači, vozila s eko oznakom.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija svjesno je postojanja objektivne potrebe da se učine konkretni koraci po pitanjima zaštite okoliša u dijelu onečišćenja koja potječu od prometa, te je temeljem zahtjeva Evropske unije, ali i vođeno ciljem zaštite životne sredine i zdravlja izradilo i usvojilo pravilnik o eko-testu.

Sam pravilnik je donesen u skladu sa propisanim procedurama u FBiH i na njega je dobijeno pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva financija, podsjećaju iz Ministarstva.

Nakon isteka godine dana bit će izmjereni i dostupni podaci o emisiji štetnih plinova za sva motorna vozila koja se registriraju na području FBiH te će ista biti označena adekvatnom naljepnicom, što će omogućiti drugim nadležnim organima efikasnije provođenje mjera zaštite okoliša i smanjenje emisije ispušnih plinova nastalih izgaranjem fosilnih goriva u motorima cestovnih vozila, stoji u saopštenju. (Fena)