Na Dan tolerancije mladi poručili: Ne zanimaju nas nacionalizam i medijske manipulacije!

Koalicije za borbu protiv mržnje, koje okupljaju desetak nevladinih organoizacija iz više bh. gradova, obilježile su u Zenici Dan tolerancije, dan kada se ukazuje na potrebu uvažavanja tuđeg mišljenja, osećaja i uvjerenja.

Iskustva su razmijenili predstavnici nevladinog sektora Jajca, Gornjeg Vakufa, Viteza, Zavidovića, Doboja i Zenice. Okrugli sto, održan u organizaciji zeničke koalicije za borbu protiv mržnje, podržala je Misija OSCE-a u BiH.

Djeca Jajca, koja su se izborila za pravo školovanja pod jednim krovom, navijači iz Zavidovića, koji su pokazali svijetu da isto misle kao i ljubitelji rukometa iz Bora, mladi volonteri Radija-Aktiv iz Zenice, sa današnjim radio-mostom prema kolegama sa komjuniti radija Super Niš i nizom regionalnih projekata susreta mladih regiona. Oni su nosioci razvoja novog, tolerantnijeg, trezvenijeg i otvorenijeg svijeta, kojim ne dominiraju politička prepucavanja, nego pozitiva i kritički stav prema stvarnosti, poručeno je danas.

– Mi im poručujemo da mlade ljude ne zanimaju njihov nacionalizam, idiotizam i medijske manipulacije. Znamo mi šta je politika i želimo im poručiti da je njihova medijska represija dosadila i mladima i svima ostalima. Iz takvog je stava i nastao Radio-Aktiv, koji šalje pozitivne informacije i kritičkog je stava prema svemu tome, – ističe Ernad Bihorac iz Udruženja Naša djeca.

Nisu svi mladi na istom fonu kao volonteri u organizaciji Naša djeca. Koalicija KAM je na osnovu istraživanja navika stotinjak mladih Zenice, utvrdila da čak polovina njih „dangubi“ na društvenim mrežama duže od tri sata dnevno, a što je još opasnije, čak 20 posto ispitanika nije u stanju da identifikuje prisustvo poruka mržnje na internetu.

-Do cijelog je društva da poduzme nešto kako bi mladi svoje slobodno vrijeme provodili kreativnije i smislenije, a ne samo bili na društvenim mrežama, koje očito na njih djeluju negativno, – kaže Mirhunisa Bektaš iz Udruženja KAM.

Elvir Starčević, sportski novinar i aktivista iz Zavidovića, veliku prijetnju harmoniji društvenih odnosa u Bosni i Hercegovini, vidi upravo u nasilju i netoleranciji koje vlada na internetu.

-Lažni profili, iza kojih se skrivaju ljudi koji prave smutnju i probleme u društvu, stvaraju pogrešnu sliku o ljudima i događajima, izazivaju netrpeljivost među ljudima, – upozorava Starčević.

Susreti uživo i otvoreni dijalog, jedan je od načina za promociju tolerancije, poručuje Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici i dobitnik ovogodišnjeg dobitnika Zeničke povelje mira.

Misija OSCE-a u BiH podržala je današnji susret koalicija za borbu protiv mržnje, koji već pet godina za redom na Dan tolerancije, ukazuju na potrebu uvažavanja tuđeg mišljenja, osećaja i uvjerenja. Mrežu čine uglavnom mladi ljudi, pred kojima je velika odgovornost. (S.S.)