Amnel Gavranović, nekadašnji deminer koji je pokrenuo vlastiti biznis

Zeničanin, Amnel Gavranović, jedan je od primjera kako se upornošću i vlastitim kompetencijama može puno toga napraviti u životu. Naime, kao pripadnik Oružanih snaga na poslovima deminiranja bio je nezadovoljan uslovima, te se odlučio na pokretanje vlastitog biznisa kroz projekat samozapošljavanja. Iskoristio je mogućnosti koje pruža biznis inkubator u Poslovnoj zoni Zenica 1 i pokrenuo firmu za servisiranje kućanskih aparata, montažu elektroinstalacija i klima uređaja. Veliku podršku pružila mu je razvojna agencija Zeda.

Na početku razgovora za Radio-televiziju Zenica Gavranović kaže da je kao deminer u Oružanim snagama imao dnevnicu od 7,50 KM, tri konzerve i spavanje u kasarni. To nisu bili uslovi koji su zadovoljavali njegove životne potrebe i odlučio se na pokretanje vlastitog biznisa. – Pored posla deminera radio sam honorarno posao servisera i onda sam odlučio da iskoristim svoje kompetencije i pokrenem vlastiti biznis. Nadam se da sam na pravom putu –kaže Gavranović.

Veliku podršku u ovim aktivnostima dobio je od razvojne agencije Zeda. Oni su mu dodjelili prostor pod povoljnim uslovima, te grant sredstva. Iako je konkurisao za druga sredstva još uvijek nije dobio podršku od drugih subjekata. – U narednih 12 mjeseci plaćat ću zakupninu 1KM po metru kvadratnom. To je dobra cijena i vidjet ćemo u narednih godinu dana kako ćemo se razvijati i da li ćemo biti likvidni – ističe Gravranović.

Popravak kućanskih aparata, montaža elektroinstalacija i klima uređaja su osnovna djelatnost ove firme. Naš sagovornik kaže da nude popust od 10 posto za socijalno-ugrožene građane, RVI i penzionere.

– Još uvijek smo na početku. Trudim se da ljudima pružim što više informacija, da postojimo i kada ne radim u servisu onda radim na marketingu preko interneta, lijepljenju letaka. Konstantno radim, nema stajanja jer samo tako mogu uspjeti – rekao je Gravranović.

Naš sagovornik je završio razgovor porukom svima mladim ljudima.

– Usudite se, pokušajte. Mnogi će vas osuditi, mnogi će vas prihvatiti. Na vama je da pokušate jer ako ne pokušate nećeti ništa ni dobiti. U svakom poslu pa i ovom mom ima prepreka, ali nije bitno koliko puta padnemo, već koliko puta ustanemo. Počeo sam od nule i uspjet ću da nešto napravim, u to sam siguran – zaključio je Gavranović. (Nedžad Glibo)