Potpisan sporazum o zajmu: Za Zenicu 13,5 miliona eura grant sredstava

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt-Rosen potpisali su danas u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju vjetroparka “Hrgud” u Republici Srpskoj te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.
Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora te pojasnio da je ugovor o zajmu od 60 miliona eura namijenjen za izgradnju vjetroparka “Hrgud” na području Trebinja. Kako je rekao, radi se o kreditu koji je alociran na RS, a projektom će rukovoditi elektroprivreda tog entiteta.

– Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom – dodao je.

Izgradnjom vjetroparka “Hrgud”, naglasio je Bevanda, RS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

– Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi – istakao je.

Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 miliona eura za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.

Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milion eura te da je osiguranaa i podrška u iznosu od 4.750.000 eura od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 miliona eura.

Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt-Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

– Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark “Hrgud” prvi te vrste u RS-u – kazao je.

Napomenuo je da je vjetropark “Hrgud” treći vjetropark koji u BiH finansira ova njemačka banka, dok je prvi bio “Mesihovina”, koji će biti potpuno operativan početkom slijedeće godine.

Kazao je i to da je ovo jako dobar trenutak za potpisivanje sporazuma za vjetropark “Hrgud” jer se u Bonu trenutno održava UN-ova Globalna konferencija o klimatskim promjenama te da se radi o dobrom primjeru kako globalni sporazumi rezultiraju konkretnim projektima na terenu.

(FENA)