GSS savjetuje: U prirodi uvijek moramo biti oprezni

Izabrati izlet koji tjelesno i vremenski možemo savladati, držati se markiranih planinarskih puteva i paziti na moguća minska polja i ne odvajati se od grupe, samo su neki od savjeta članova Gorske službe spašavanja prilikom posjete planini.

“Posljednjih dana ljekari zbog aerozagađenja savjetuju boravak na čistom planinskom zraku, te su zbog toga bh. planine posjećenije. Sve povrede na planini uglavnom su nastale zbog neadekvatne opreme, prvenstveno obuće koja nije namijenjena za hodanje po ledu ili snijegu”, ističe Semir Šatorović, član GSS-a Zenica.

“U prirodi moramo uvijek biti oprezni. Najvažnija je adekvatna obuća, slojevito oblačenje , ruksak koji će osim tople odjeće sadržavati i tople napitke, sendvič te npr. energetske pločice. Jako je važno ne odvajati se od grupe te zbog izuzetno niskih temperatura a malo snijega, paziti kuda hodate jer su skoro svi brdski i planinski tereni klizavi i puni leda”, dodaje Šatorović.

Semir Šatorović

Gorska služba spašavanja Zenica koja će iduće godine obilježiti 50. godina uspješnog rada, ima 80 članova i dobro su opremljena služba. Za kraj februara najavljuju i prvu veliku ovogodišnju aktivnost i to 15. Planinarski pohod Salih Gafić – Gafa, koji svake godine okupi brojne planinare iz cijele Bosne i Hercegovine. (Belinda Dorić)