Saopštenje Grada Zenica povodom blokade Autobuske stanice u Zenici

Povodom blokade Autobuske stanice u Zenici od strane zaposlenika JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica, zbog  čega je onemogućeno obavljanje komunalne djelatnosti javnog prevoza putnika na području grada Zenica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je s ciljem funkcionisanja prevoza putnika  uputio dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, Policijskoj upravi I Zenica i direktoru odnosno predsjedniku sindikalne organizacije JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica, u kojima je zatražen prekid štrajka i deblokada Autobuske stanice te uspostavljanje normalnog  odvijanja saobraćaja u skladu sa zakonom.

Pored navedenog gradske službe su održale niz sastanaka, čiji je cilj iznalaženje rješenja za uspostavu funkcije linijskog prevoza putnika u gradu Zenica. Na sastancima je dogovoreno da se poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se omogućio nesmetan prevoz građana. U toku su aktivnosti da se do kraja naredne sedmice  potpišu ugovori sa licenciranim prevoznicima s područja grada Zenica koji će obezbijediti  usaglašene redove vožnje čime će biti uspostavljen redovan linijski prevoz za sve građane, do trajnog rješavanja nastalog problema.

“Molim svoje građane da imaju strpljenja još nekoliko dana, dok službe ne završe potrebne procedure, a od narednog petka već mogu očekivati da će imati normalan linijski prevoz.  Neću dozvoliti da građani i njihove obaveze ispaštaju zbog navedenih blokada. Naglašavam da su prilikom dogovora usaglašene i postojeće subvencije za učenike, penzionere, slijepa i slabovidna lica i da će i taj dio biti riješen kako je to ranije i dogovoreno”, naglasio je gradonačelnik Kasumović.