Počela Sedma hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica: Problematika u Zenicatransu

10 vijećnika u Gradskom vijeću Zenica podnijelo je pismeni prijedlog za sazivanje hitne sjednice Vijeća za petak, 03.01.2020. godine sa početkom u 13,00 sati, a u svrhu razmatranja aktuelne problematike u JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica i pokušaja iznalaženja određenog rješenja za stanje u kojem se našlo ovo javno preduzeće.

Vijećnici koji su podnijeli prijedlog su: Almir Babajić, Kenan Fetahagić, Nermin Mehić, Elvis Alijagić, Jasna Alibašić, Sabina Delić, Almir Dračo, Senad Bašić, Sanjin Aldobašić i Goran Bulajić.

Sjednici prisustvuje 19 vijećnika.

13: 10 – Gradonačelnik Kasumović je naglasio da bez usvojenog Budžeta, nema ni razgovora o aktuelnoj problematici Zenicatransa, te sa svojim saradnicima, napustio sjednicu.

13:20 – Direktor JKP Zenicatrans prevoz putnika, Darmin Terzić, kazao je kako je neophodno usaglašavanje svih vijećnika oko ovog problema i da se mora usvojiti Prijedlog budžeta.

13:30 – Vijećnik Dženan Dedić smatra da je gubitak velikih firmi Rudnika, Preventa i ArcelorMittala, oko 200 hiljada KM mjesečno. Direktor Terzić smatra da bi se uplatom sredstava, vratile i izgubljene firme.

13:40 – Vijećnik Ekrem Tuka smatra da je sjednica ovakvog tipa gubljenje vremena, te da bez zajedničkog dogovora nema ni konačnih rezultata.

13:50 – Mensud Keleštura, vijećnik u GV Zenica, kazao je da je najveći gubitak nastao od 2016. godine, te da Gradsko vijeće nema uvid ni u jedno Javno preduzeće u Zenici. Naveo je da će Gradsko vijeće shodno svojim ingerencijama, učiniti sve da spasi sva Javna preduzeća.

13:55 – Vijećnica Emina Tufekčić kaže da ovo Gradsko vijeće mora i treba pomoći ovom Javnom preduzeću (Zenicatransu), te traži realizaciju prethodnih zaključaka, kao i pokretanje postupaka odgovornosti u vezi sa Zenicatransom.

13:58 – Konstatovano je da nema potrebnog kvoruma, odnosno da je prisutno bilo samo 14 vijećnika. Zamjenik Predsjedavajućeg GV Jasmin Hodžić, prekinuo je sjednicu.

Pratite sve zaključke današnje sjednice GV na našoj Facebook stranici Zenicainfo.ba.
Foto: Taib Bajramović

Izvještavao: Maid Dizdarević