Okrugli sto o raspodjeli javnih prihoda, zenički poslodavci održali u Mostaru

Udruženje poslodavaca Zenica, ovaj put u Mostaru, održalo je Okrugli stol na temu “Modeliranje horizontalne raspodjele javnih prihoda poštivanjem principa fiskalnog kapaciteta JLS i regionalnog razvoja”.

Samom događaju prisustvovao je veliki broj, kako lokalnih, tako i poslodavaca iz drugih bh. kantona. Današnji skup poslužio je kako bi se svim zainteresiranim licima prezentirao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH.

“Kada bi ova inicijativa zaživjela, ona bi indirektno pomogla Mostaru i cijelom HNK, jer bi došlo do smanjenja parafiskalnih opterećenja na poduzetnike našeg kantona, te bi samim tim naša preduzeća postala konkurentnija, povećali bi se prihodi, što bi uzrokovalo i povećanje zaposlenosti”, kazao je za portal Zenicainfo.ba Damir Vidačak, predsjednik Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Smanjenje finansijske razlike između bogatih i siromašnih, te isticanje konkurentnosti siromašnije radne snage i u Mostaru se isticalo kao srž samog projekta.

“Nadam se da ćemo uspjeti doći do ravnomjerne raspodjele sredstava, što bi, u konačnici, u lokalnim sredinama dovelo do većih ulaganja u mala i srednja preduzeća, koja bi bila izvor prihoda i punjenja državnog proračuna”, kazao je ovom prilikom Pero Mandić, predstavnik Ministarstva gospodarstva ŽZH.

Sam projekat podržava i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
(Lamija Pojskić)