Obilježavanje 27. godišnjice formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade

Foto: Haris Badzic

U sali Centra za kulturu općine Travnik danas je obilježena 27. godišnjica formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade, utemeljene na današnji dan 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruženja 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada, Amir Kubura, rekao je na obilježavanju 27. godišnjice ove brigade kako je obaveza svih da uče historiju BiH kako bi se ona sačuvala od zaborava.

“Na današnji dan 1992. godine, naredbom tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića, formirana je 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada koja je, između ostalog, u okviru svojih dejstava djelovala i van 3. korpusa, čiji je bila dio, a sve u duhu naredbe komande korpusa. Lik i djelo i doprinos 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu je duboko uklesan u stvaranju naše države. Uklesan je u historiju Bosne i Hercegovine. Udruženje i svi oni koji nas podržavaju neće i ne smiju dozvoliti da se 7. zaboravi. Spremnost i odlučnost boraca da svoje živote daju za odbranu države i opstanak bošnjačkog naroda je herojski čin koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti”, rekao je Kubura.

Naglasio je da su borci odbranili i stvorili državu koja je danas samostalna i nezavisna. Upitan je, rekao je Kubura, opstanak i budućnost one države koja zaboravi svoju prošlost, svoje broce, svoje heroje.

“Te 1992. godine Bošnjaci nisu bili spremni za rat. Napali su nas sa svih strana, a samo s jednim ciljem, da nas razbiju, podijele i da nas nestane. Hvala Allahu dž. š. pa to nije bilo u njihovim rukama. Ljudi sanjaju, Allah dž. š. odlučuje. Obaveza nam je da našu omladinu obrazujemo i školujemo i učimo našoj kulturi, vjeri i tradiciji i prenosimo im historiju onakvu kakvu je pamtimo, kakvu smo prošli, to je najrealnija historija. I da tu historiju zapamte i prenose. Omladina ne smije zaboraviti našu vjeru, tradiciju i kulturu, niti izgubiti našu državu, jer rezervnu državu nemamo”, rekao je Kubura te se zahvalio i prijateljima iz Republike Turske kao i borcima koji su pomagali ovoj brigadi.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo rekao je kako je značaj ove brigade izuzetno velik.

“Važan datum je zbog toga što je i brigada imala izuzetan značaj u oslobađanju naše države. Danas i njeno ime govori o tome i daje snažnu poruku, ona je muslimanska, oslobodilačka, viteška, ona je širila širom BiH nadu za slobodu i dobrotu, to je brigada ponos BiH. Njeni borci i starješine, gdje god su došli, taj dio je imao veću sigurnost. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što je ova brigada uradila za Bosnu i Hercegovinu. Treba da svi zajedno damo dodatni doprinos i očuvamo tradiciju i sve ono što je bitno za ovu brigadu”, rekao je Lendo.

Džemal Merdan, član Predsjedništva Udruženja generala rekao je kako nisu sve priče o ovoj brigadi ispričane, a pozvao je i na jedinstvo naroda u BiH kako bi ova država išla naprijed.

“Nisu sve priče o 7. muslimanskoj viteškoj oslobodilačkoj brigadi ispričane. Mi preživjeli borci, posebno borci ove brigade moramo još više pričati i pisati o svojim uspjesima. Tako je 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada bila jedna od najsposobnijih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je zaista ostvarila visoke rezultate na bojnom polju. U komandi 3. korpusa smo uvijek računali na ovu brigadu da možemo ostvariti ciljeve koje smo imali pred nama. Naša vrhovna komanda, a posebno naš vrhovni komandant, rahmetli Alija Izetbegović je često znao reći da u ovu brigadu ima veliko povjerenje i vjeruje u ovu brigadu”, naveo je Merdan.

On je naglasio da ih je to ohrabrivalo i davalo povoda da ta brigada postigne još veće rezultate.

“To je brigada sastavljena od izuzetno odanih boraca, hrabrih boraca odanih cijeloj BIH i njenom narodu. Ne smijemo zaboraviti da je ta brigada izvojevala borbe i bojeve i borila se na prostoru cijele BIH. Ne smijemo zaboraviti njen doprinos u oslobađanju Igmana, Vozuće, Vlašića i drugih mjesta gdje su učestovali”, rekao je Merdan.

Na današnjoj svečanosti prisutnima su se obratili i Šerif Patković, jedan od bivših komandanata ove brigade koji je rekao kako svaka majka koja je poslala svoje dijete u borbu zaslužuje najviše priznanje, te Adis Alagić, izaslanik člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića koji je prenio čestitke povodom godišnjice, kao i izaslanik federalnog ministra za pitanja boračka pitanja, Salke Bukvarevića, Mirza Terzo, koji je napomenuo da će ovo ministarstvo i dalje pomagati borcima koji su se borili za BiH.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, položeno je i cvijeće na šehidskom mezarju u Travniku, a tokom svečanosti izveden je i prigodan kulturni i vjerski program.

Odlukom Predsjedništva RBiH, od 11. maja 1995. godine ova brigada nosi počasni naziv “viteška”.

izvor:aa.com.tr/H.B.