U subotu premijera predstave „Othello“ u zeničkom BNP-u

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe velikog međunarodnog projekata „Othello“ prema tekstu Williama Shakespearea, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Perodukcije Peripetija, u saradnji sa Makedonskim narodnim teatrom Skoplje, u zeničkom BNP-u je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, umjetnički direktor Nedžad Fejzić, rediteljica predstave Nina Nikolić, te članice i članovi ansambla predstave.

Prema riječima direktora Hazima Begagića, velika je radost da jubilarna 70. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bude svečano otvorena velikim međunarodnim koprodukcijskim projektom u čiji rad su uključeni glumci, glumice, saradnice i saradnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke i Srbije. Direktor je, također, najavio nastupajuću premijernu izvedbu koja će biti upriličena u subotu, 16. novembra u 19.30 na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru 10. noći teatra BiH čiji je koordinator zenički BNP.

Umjetnički direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžad Fejzić je istakao da je ovo drugo postavljanje Shakespeareovog „Othella“ na sceni BNP-a. Prvi put je „Othella“ u Zenici režirao poljski reditelj Jan Macejovsky 1973. godine. Kako je naglasio Fejzić, zanimljivo je da u tri sezone ove pozorišne kuće imamo dva postavljanje Shakespeareovih tekstova od dvije rediteljice. Naime, u oba slučaja se radi o aktualizaciji čuvenih tekstova, te samim tim se radi o prilici za novim teatarskim čitanjima Shakespeareovih tekstova.

Nina Nikolić, rediteljica predstave se zahvalila „miješanoj ekipi“ predstave koja je aktivno učestvovala na radu predstave čiji je proces trajao čak šest mjeseci i koja je svojim radom promovisala dvojezičnost na pozorišnoj sceni. Zanimljivost ove predstave je upravo ta da u predstavi makedonski glumci govore na makedonskom jeziku a bh. glumci govore na bosanskome jeziku.

Enes Salković, glumac zeničkog BNP-a koji tumači ulogu Othella u nastupajućoj predstavi je izjavio kako je ovo za njega najznačajnija, najprovokativnija i najodgovornija uloga u dosadašnjoj karijeri.

Premijerna izvedba predstave „Othello“ će biti upriličena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u subotu, 16. novembra u 19.30 sati, a prva reprizna izvedba je rezervisana za ponedjeljak, 18. novembar u istom terminu. Makedonska premijera će biti upriličena u na sceni Makedonskog narodnog teatra Skoplje u srijedu, 4. decembra tekuće godine.