Održana 199. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, donijela Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH za period 2020.-2022. godina, koji sadrži 109 projekata.

Od toga je 50 projekata u provedbi, 57 kandidiranih i dva sa statusom odobrenog. Ukupna vrijednost svih projekata je 14.381,88 miliona KM, od čega se 8.534,71 miliona KM odnosi na kandidirane, 3.999,23 miliona KM na projekte u provedbi i 1.847,94 miliona KM na odobrene.

Vlada se, ujedno, upoznala i s programima javnih investicija za isti period Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.

Federalna vlada je donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina bit će provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2).

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu sa ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz “Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH”, kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.

Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o uspostavi Jedinstvenog registra korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi. Zadužila je sve institucije, korisnike budžeta i vanbudžetske fondove, koji djeluju u FBiH da, u skladu sa odredbama Zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, počnu prijenos podataka iz svojih elektronskih evidencija i drugih baza podataka u bazu Jedinstvenog registra. Sve ove aktivnosti trebaju biti završene najkasnije do 31.12.2019. godine.

Jedinstveni registar je jedan od najvećih elektronskih sistema/baza podataka koji će uvezivati više od 400 budžetskih i vanbudžetskih korisnika/institucija svih nivoa vlasti i različitih resora, širom FBiH, koji isplaćuju razne vrste naknada pojedincima na koje se ne uplaćuju doprinosi.

Usvojivši informaciju o stanju u oblasti proizvodnje i prometa sjemena i sadnog materijala šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja, Vlada FBiH je danas, s ciljem otklanjanja nedostataka i nedorečenosti uočenih u provedbi Zakona o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja, kao i usklađivanja propisa iz ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije, uputila urgenciju Parlamentu FBiH da što prije razmatra Nacrt zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, utvrđen na sjednici održanoj 30.8.2018. godine.

Usvojena je i informacija Federalnog ministarstva trgovine o učinku podrške udruženjima potrošača u Federaciji BiH u 2018. godini, u kojoj je za ostvarenje njihovih programskih ciljeva u u Budžetu Federacije BiH bilo osigurano 70.000 KM.