Kampanja za platu od 1.000 KM

Iznos najniže plate u Federaciji BiH trebalo bi da bude 1.000 konvertibilnih maraka, suština je kampanje koju je jučer zvanično pokrenuo Savez samostalnih sindikata BiH.

Inicijativa će biti upućena Vladi Federacije, od koje se očekuje da predloži zakonsko rješenje, prema kojem će, procjena je Sindikata, biti moguće pokriti osnovne životne troškove, vratiti dostojanstvo radnicima i ljude zadržati u Bosni i Hercegovini.
Savez samostalnih sindikata BiH tvrdi, temeljeći to na rezultatima ankete sa građanima BiH, da bi minimalna plata od 1.000 konvertibilnih maraka zaustavila egzodus mladih ljudi i vratila dostojanstvo radnicima, najavljujući da će podršku za svoju inicijativu tražiti i u preduzećima, strankama, akademskoj i vjerskim zajednicama.

„Posljednji definisani minimalac je 406 KM, a više od 50 posto radnika u Federaciji BiH prima platu ispod 650 KM, dakle njih više od 260.000. Smatramo da 24 godine od kraja rata radnici moraju imati dostojanstven život kroz dostojanstvenu platu“, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, podsjećajući da je trenutna situacija takva da dvije osobe sa prosječnim primanjima mogu osigurati tek minimum za četveročlanu porodicu.
“Kada bi se poslodavci odrekli dijela svog profita, platu od 1.000 KM ne bi bilo teško ostvariti. Ekstra profit firmama donijeli su upravo radnici“, ističe prvi čovjek Saveza.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, samo u proteklih šest godina, prvenstveno iz ekonomskih razloga, državu je napustilo između 200 i 500 hiljada ljudi. Prema procjenama Svjetske banke, 1,7 miliona građana napustilo je BiH u posljednjih 27 godina, a njih

Sindikat zato traži da Vlada Federacije donese zakon kojim bi se najniža zagarantovana plata definisala na 1.000 KM, a kampanja zagovaranja da se to desi zvanično je počela jučer.
(Sanja Stević)