ZEDA i Grad Zenica organizovali „Energetske dane 2019“

Jučer, 30.oktobra 2019. godine, najmlađi stanovnici našeg grada imali su priliku na zabavan i edukativan način dobiti korisne savjete o načinima upotrebe energije i značaju energijske efikasnosti.

Događaj pod nazivom „Energetski dani 2019“ organizovali su Agencija ZEDA i Grad Zenica u okviru implementacije projektnih aktivnosti projekta GreenCap koji je ovim događajem zvanično i okončan.

Biti energetski efikasan je danas prihvaćen model ponašanja u najrazvijenijim zemljama. Da bismo sačuvali svoje prirodne resurse za buduće naraštaje, potrebno je da se svi uključimo u racionalnije trošenje energije.

Energetska efikasnost znači smanjenje utroška energije za proizvodnju ili život ljudi. Često je pogrešno interpretirana kao štednja energije, što neizbježno dovodi do smanjenja kvaliteta života. Međutim, biti energetski efikasan znači da se energija upotrebljava na racionalan način, bez odricanja. Da bi se ostvarila, primjenjuju se različite mjere, koje mogu biti tehničke prirode ili promjene u ponašanju. Upravo to smo naučili naše najmlađe sugrađane i poklonili im brojne podsjetnike koji će im pomoći da nas se sjete u svakodnevnim aktivnostima i da budu energetski efikasni.

Mališani su kroz pjesmu, ples, radionice i takmičenja dobili mnogo informacija kako da daju svoju doprinos u očuvanju planete i kako da doprinesu energetskoj efikasnosti. Predstave sa profesorom Baltazarom, videoprojekcije, eksperimenti, kolo znanja, nagrade, plesne tačke, smijeh i zabava obilježili su „Energetske dane 2019“.

Čuvajmo planetu! Pružimo svoj doprinos svakodnevno!