Zmajevi su bez Džeke mnogo ‘jeftiniji’, ali su i kao takvi dosta skuplji od Finaca i Grka

foto: N/FS BiH

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine našla se u neočekivanom problemu pred oktobarski kvalifikacijski ciklus pošto je ostala bez jednog od dvojice najboljih igrača Edina Džeke. 

Dijamant važi za trećeg najskupljeg fudbalera u našem nacionalnom timu, a skuplji od njega samo su Miralem Pjanić i Sead Kolašinac.

Džeko, prema podacima Transfermarkta, vrijedi 14 miliona eura, dok Kolašinac ima tršišnu vrijednost od 20, a Miralem Pjanić 70 miliona evropskih novčanica.

Naš nacionalni tim je, odsustvom Džeke, postao mnogo ‘jeftiniji’ pa sada ukupna vrijednost igrača koje je za ovaj kvalifikacioni ciklus pozvao Prosinečki iznosi 152 miliona eura.

Ipak, bez obzira na to, naš nacionalni tim vrijedi daleko više od narednog rivala, a to je Finska. Finci, prema podacima Transfermarkta, vrijede samo 36,45 miliona eura. Najvrijedniji igrač im je naravno napadač Norwicha Teemu Pukki. Njegova vrijednost iznosi devet miliona eura.

Zmajevi su mnogo vrijedniji i od rivala koji dolazi poslije Finske, a to je Grčka. Selektor ove reprezentacije John van ‘t Schip nije pozvao neke od najvećih zvijezda nacionalnog tima za naredne utakmice jer su kvalifikacije za Grke završena priča, pa je tako vrijednost ovog sada tima kojeg ima na okupu ‘tek’ 75 miliona eura što je duplo manje od Zmajeva.

Ipak, već smo se u okvim kvalifikacijama nekoliko puta uvjerili da cijene fudbalera nemaju nikakve veze s onim što gledamo na terenu, pa su tako naše Zmajeve pobjeđivali Finci i Armenci koji su daleko ‘jeftiniji’ dok su Grci na Bilinom Polju izvukli bod.
Izvor: Sportsport.ba