INZ-ovo predavanje: Brojne su prednosti dojenja bebe šest ili više mjeseci

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica upriličio je u Zenici interaktivno predavanje “Hvala mama”, namijenjeno majkama, onima koje su rodile ili tek trebaju roditi, a sve u cilju promoviranja značaja dojenja djeteta što duži vremenski period, a najkraće šest mjeseci od poroda, bez ikakvih dodataka.

Ovo je treća godina kako INZ provodi ovu aktivnost, u cilju podizanja svijesti, unaprijeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Uz opušten razgovor buduće mame i dojilje mogu otvoreno razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju, i to iz godine u godinu uspjevamo, a reakcije majki su nam poticaj da s ovim aktivnostima nastavimo”, kazala je dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ.

Sa majkama, trudnicama i dojiljama razgovarali su med. sci. Jasmin Hodžić, koordinator projekta „Bolnica-prijatelj beba“ i Adisa Hotić, IBCLC – internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, diplomirana medicinska sestra.

Bitno nam je da majke shvate da je interakcija bebe i njih najbitnija. Nikakva utvrđena pravila, pedijatri, babice, savjetnici, članovi porodice, nikog ne trebaju slušati osim svoje tijelo i osjećaj. Svaka majka, svaka osoba je individua, tako je i svaka beba ima svoja pravila, ritam, običaje. Nastojimo majkama prenijeti da ista “pravila” ne trebaju primjenjivati ni kod dvoje ili troje djece koju su one rodile, a kamoli se se slijepo voditi “iskustvima” drugih osoba”, istakao je dr. Hodžić.

Majke su razmijenile informacije o grupama na društvenim mrežama na kojima razmijenjuju svoja iskustva, slušaju savjete certificiranih savjetnica za dojenje, te imaju priliku da saznaju više od osoba koje su imale slična iskustva.

“Zajednički promovišemo dojenje i majkama želimo dati najbolji mogući start još u toku trudnoće da se pripreme za jedan poklon za cijeli život, za najvažniji korak po rođenju djeteta. Mnogobrojne su prednosti za dijete i majku, a majke odustaju na početku, jer se mlade majke boje na početku da će dijete biti neuhranjeno, da će mu nešto nedostojati.. Zato smo ovdje da razbijemo mitove o dojenju”, kazala je Adisa Hotić.

Predavanje i dio otvoren za pitanja majki trajali su višpe od dva sata, a majke su učestvovale i u anketiranju koje je osnova za istraživanje INZ-a o prednosti i učestalosti dojenja. Sve majke koje su prisustvovale predavanju dobile su poklone organizatora i sponzora, poput marami za dojenje, krema i druga pomagala, koja će im pomoći u narednom periodu.