Sindikat AMZ-a stao na stranu kompanije

Sve učestaliji, kako su kazali, neargumentovani medijski napadi na ArcelorMittal Zenica, povod su što je sindikat ove kompanije organizovao konferenciju za novinare.

Predsjednik sindikata, Zuhdija Kapetanović, pojasnio je da sindikat osim o radnicima vodi brigu i o preduzeću, kako ne bi doživjeli sudbinu nekadašnjih bh. giganata, kao što su Željezara ili Aluminij.

„Boli nas kada se kaže da je sada veće zagađenje nego prije, što je potpuno netačno. Kompanija ArcelorMittal u proteklom je periodu uložila milione u ugradnju filtera i na tome neće stati. Sindikat želi očuvati 2.500 radnih mjesta, jer ono što je očigledno jeste da AMZ zbog učestalih medijskih napada, razmišlja o daljnjim ulaganjima, što može dovesti do neizvjesne budućnosti za sve radnike. Ne mogu zamisliti šta bi se desilo da se AMZ zatvori, hiljade radnika bi ostale bez posla, a posljedice bi osjetila cijela država“, rekao je Kapetanović.

Zbog svih ovih razloga sindikat je dao punu podršku menadžmentu preduzeća, te za sutra u 15 sati, ispred zgrade direkcije, najavio mirno okupljanje radnika. (Rešad Šabanović)