Do sada oko 420 zahtjeva za mjesečnu naknadu demobilisanim borcima

U resornu službu Gradske uprave u Zenici u protekle dvije sedmice zaprimljeno je 407 zahtjeva demobilisanih boraca za sticanje prava na mjesečnu naknadu po nedavno usvojenom Zakonu o demobilisanim borcima, potvrdio je danas Miralem Ređić, šef Odsjeka za boračko – invalidsku zaštitu.

“Zakon je stupio na snagu 8. augusta i od tada teče aktivnost predaje dokumentacije”, podsjeća Ređić, te ističe da bi s krajem augusta broj zaprimljenih predmeta mogao biti oko 420.

U Službi za boračko – invalidsku zaštitu je dostupan obrazac prema instrukciji resornog federalnog ministarstva, i njime je precizirano oko desetak dokumenata koje je potrebno predati uz zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu.

“Uglavnom, sva procedura se može okončati za dan – dva”, ukazao je Ređić.

Prema predviđenoj proceduri, prvostepeno rješenje izdaju općinske, odnosno gradske Službe za boračko – invalidsku zaštitu, pri čemu se jedan primjerak uručuje podnosiocu zahtjeva, a jedan se šalje resornom federalnom ministarstvu na reviziju.

Prema ranijim najavama federalnog ministra, demobilisani borci koji ostvare pravo, augustovske naknade mogu očekivati do kraja septembra. (Šerif Babić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime