Dr. Drljević o svinjskoj kugi: Opreznost i ponašanje u skladu sa veterinarskim propisima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane objavio je korisne informacije u vezi s Afričkom svinjskom kugom, odnosno o njenom utjecaju na život ljudi.

Kako ističu, zaraza se širi direktnim kontaktom, ali i posredno kontaminiranom hranom, vodom, ili opremom. Na veće udaljenosti bolest se prenosi vozilima i ljudima, čemu pogoduje ilegalni promet svinjama ili svinjskim mesnim proizvodima iz bolešću zahvaćenih područja. No, ono što se posebno naglašava, a što je u razgovoru za portal Zenicainfo.ba istakao i načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a, dr. Ednan Drljević, jeste da spomenuta bolest trenutno nije prijetnja po zdravlje, nego isključivo po ekonomiju našeg stanovništva.

Sa infektološkog aspekta, ovaj problem je praktično zanemariv, kada je u pitanju opasnost po zdravlje ljudi. No, svinjski organizam je po svom DNK sastavu dosta sličan čovjekovom. Upravo zbog toga, ali i zbog činjenice da smo se već suočavali sa svinjskom gripom, pitamo se zašto ne očekivati blizak susret čovjeka i tzv. Afričke svinjske kuge? Ova bolest se prenosi krpeljima, te može zaraziti divlje, a preko divljih i domaće svinje“, poručuje dr. Drljević.

Dalje, dr. Drljević dodaje da se, bez obzira na trenutnu neopasnost po stanovnštvo, sa spomenutim ipak treba biti oprezan, i ponašati se u skladu s propisima veterinarske medicine.

Pojava ove bolesti, osim što uzrokuje velika ugibanja svinja, povlači za sobom troškove oko uništavanja zaraženih životinja, u čemu se i ogledaju najveći ekonomski gubici.
(Lamija Pojskić)