Ansambl Fugato dovršio materijal za album srednjovjekovne muzike

Ansambl Fugato iz Zenice dovršio je materijal za album srednjovjekovne muzike koji će uskoro, u formi CD-a, ugledati svjetlo dana. Dio je to šireg projekta „Fortres reinventded“ kojeg realizuje Muzej grada Zenice.

Na desetu godišnjicu svog postojanja i uspješnog rada, ansambl Fugato, kojeg čine profesori muzike i školovani muzičari iz Zenice, svojoj publici ponudit će dobro produciran i još bolje izveden album srednjovjekovne muzike. Lider ansambla, Ado Klobodanović, ističe kako je u pitanju ozbiljan projekat u smislu koračanja ansambla u profesionalnom smjeru.

„To je stvarno dobro urađen album. Radili smo u studiju „Vizija“, i ostvarena je jako dobra saradnja sa organizacijama i institucijama koje su podržale njegovo izdavanje.“

“Melodije na albumu su ili izvorne sa notnih zapisa iz srednjeg vijeka, ili komponovane i dotiču se i našeg podneblja, i mislim da nismo puno pobjegli od lokalnog štiha”, kaže Klobodanović.

U dekadi svog postojanja, Fugato se uspješno uhvatio u koštac sa različitim tradicionalnim muzičkim izričajima, koje je filtririrao na svoj originalan način. Broj članova ansambla varira od tri do osam. Album srednjovjekovne muzike čije izdavanje je omogućio Muzej grada Zenice, službeno će biti promovisan u prvoj polovini septembra. (Danko Travar)