Još jedan neuspjeli pokušaj ujedinjenja zeničkog rukometa

Na inicijativu Gradske uprave, 31. jula je održan sastanak dva zenička rukometna kluba, predstavnika Grada i JP za sportske objekte i terene.

Cilj sastanka bio je usvajanje modela za spajanje dva rukometna kluba i zajedničko djelovanje u sezoni 2019/20 godina. Bio je ovo treći pokušaj ujedinjena zeničkog rukometa s ciljem stvaranja jake i kvalitetne ekipe, koja bi u budućnosti igrala u društvu najboljih bh. timova.

Nažalost do realizacije dogovora nije došlo. U školi rukometa Čelik junior su prihvatili ponuđeni sporazum.

„Pregovori su trajali mjesec dana. Predsjednik rukometnog kluba Čelik Pane Škrbić, je odustao od potpisivanja ugovora. Ponuđeni uslovi Gradske uprave su bili korektni, i mi smo prihvatili uslove. Pregovori su propali po treći put. Šta će biti dalje, ja ne znam“, izjavio je na press konferenciji direktor Škole rukometa Čelik junior, Dženan Dedić.

U rukometnom klubu Čelik, nisu bili za ponuđeni sporazum iz više razloga.

„Tačno je da sam odbio potpisati sporazum, ali sam to učinio na osnovu jednoglasne odluke Upravnog odbora kluba. Nakon demokratski donešene odluke, ja sam odbio potpisati sporazum. Nije ovo revanš školi rukometa Čelik junior za ugovor iz 18. januara 2018 godine, kada smo sproveli sve potrebne procedure oko integracije dva kluba, a onda su nas oni preko medija obavjestili da od toga odustaju”, kazao je telefonom iz Budve, Pane Škrbić, predsjednik rukometnog kluba Čelik.

Kako nam je u telefonskom razgovoru iz Budve dalje pojasnio Pane Škrbić, predsjednik rukometnog kluba Čelik, oni su za to, da se fuzija uradi korak po korak, ne slažu se da predsjednik kluba bude ispred Gradske uprave i smatraju da treba otkloniti određene pravne nedorečenosti u sporazumu.

U Gradskoj upravi su izričiti kada je u pitanju buduće finansiranje rukometa.

„Na inicijativu Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića, održan je sastanak dva kluba. Mišljenja smo kada bi se ujedinili, dobili bi jedan kvalitetan klub koji bi se mogao boriti za vrh tabele i ulazak u Premijer ligu. Gradska uprava će i u narednoj godini finansirati turnire koje organizuju, a to su: Memorijal Zaim Kobilica i Turnir prijateljstva, ali mislim da neće finansirati klubove. Također neće imati svoje predstavnike u komisiji za sport. Gradska uprava će i dalje podržavati ideju ujedinjenja zeničkog rukometa, ali nećemo pokretati inicijativu. Sada je na klubovima da sami odluče šta žele i pokrenu inicijativu“, izjavio je Kenan Uzunović, stručni saradnik za sport u Gradskoj upravi.

Do početka ligaškog takmičenja ostalo je nešto više od mjesec dana. Već sada je sigurno da ćemo i u narednoj sezoni gledati rukomet federalnog nivoa. Na Premijer ligu će zenička publika ipak morati da pričeka. (Mirsad Pripoljac)