Kasumović: JP “Parking servis” dovedeno u nesigurnost zbog Zaključka sa 39. sjednice

Danas je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović održao press konferenciju o aktuelnoj situaciji realizacije Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima, koju je najavilo Javno preduzeće „Parking servis“ d.o.o. Zenica.

Najava je uslijedila nakon što je Vijeće Grada Zenica na 39. sjednici, održanoj u utorak, 23. jula, Zaključkom vijeća prolongiralo primjenu ove Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima na području Zenice, do sticanja uslova o kojoj će odlučiti Gradsko vijeće.

Ovim zaključkom JP „Parking servis” dovedeno je u pravnu i svaku drugu nesigurnost i nestabilnost po pitanju svog funkcionicanja. Nadzorni odbor JP „Parking servis“ i Uprava društva ističu, da su u okviru svoje nadležnosti završili sve potrebne radnje za početak primjene navedene Odluke, kao i gradonačelnik Grada Zenica, te da su se stekli potrebni pravni i materijalno tehnički uvjeti za primjenu navedene Odluke.

Prema riječima gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, Zaključak donesen na 39. sjednici Gradskog vijeća, ne može derogirati Odluku koju su donijeli još u maju prošle godine.

“Problemu nisu prišli na pravno valjan način, dovodeći u veliku neizvjesnost  JP „Parking servis”, ističe gradnočelnik Kasumović.

Gradonačelnik je pozvao Gradsko vijeće na zasijedanje, a uprava Grada će im predložiti na koji način prevazići probleme i naći odgovarajuće rješenje. Odgađanje primjene vinjeta bio bi jedan od prijedloga, navodi Kasumović, i dodaje da to mora uraditi Gradsko vijeće, a ne Gradska uprava, dok će već određene zone za ove namjene ostati kakve i jesu.

“Suština je u tome da Gradsko vijeće mora donijeti pravno valjanu odluku, da ne bi došlo do  gašenja, odnosno prestanka rada ovog preduzeća. Neophodno je iznaći i način na koji će se prevazići gubitak u preduzeću, a koji je napravljen upravo na osnovu Odluke Gradskog vijeća, jer je ono i naložilo da se urade sve neophodne pripreme potrebne za početak primjene Odluke”, ističe gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. (Zijada Ramić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime