Novinari RTV Zenica zajedno sa kolegama iz drugih medija na seminaru o kredibilnom izvještavanju

Novinari RTV Zenica učestvovali su na edukativnoj radionici koju su organizovali Mediacentar Sarajevo i agencija BORAM, u okviru projekta Ureda Evropske unije u BiH, koja ukazuje na fenomen dezinformacija.

Radionica na temu Digitalni alati za kredibilno izvještavanje i provjeru činjenica’ okupila je novinare iz medija iz cijele BiH, koji su, uz eminentne predavače, imali priliku aktivno sudjelovati u radionici kroz debate i lična iskustva. Radionica za novinare, studente novinarstva i blogere, ima za cilj prikazati različite forme nastanka, pretraživanja i upotrebe dezinformacije.

U uvodnom dijelu seminara, predavanje je održala Jamila Milović-Halilović, koja je prezentovala način sprečavanja plasiranja dezinformacija u Evropskoj Uniji, te koji su to ključni faktori edukacije u borbi protiv lažnih vijesti.

Drugi predavač, Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje.ba, u svom izlaganju je iznio statističke podatke o širenju dezinformacija, te naveo portale koji najviše plasiraju lažne vijesti, ali i pokazao koji su to najčešći oblici dezinformacije u medijskom prostoru BiH.

Pored bh. izlagača, predstavnika internet medija i drugih medijskih organizacija, moglo se čuti i o iskustvima van granica BiH, tačnije iz Srbije, gdje je Ilir Gaši, medijski ekspert i autor animiranog serijala Dr. Spin, prezentovao temu velikog narušavanja slobode medija u regionu, te ispričao primjer žrtve teških lažnih informacija koje je doživljavao.

Razgovaralo se i o uvodu u istraživanje dezinformacija, mrežama i praćenju istih iz prezentacije Maje Ćalović, predstavnice Mediacentra Sarajevo, ali i praktičnom primjenom znanja i tehnologija u istraživanju dezinformacija, koju je kroz razgovor sa učesnicima prikazao Stefan Janjić, urednik portala Fake iz Srbije.

RTV Zenica je još jednom pokazala da ulaže napore u izgradnji i edukaciji svojih novinara, a sve iz razloga boljeg kvaliteta rada i programa. Seminaru su prisustvovali brojni predstavnici medija u BiH i studenti, a ekipu RTV Zenice činili su Sanel Hasanović, producent programa i Maid Dizdarević, novinar RTV Zenica.