Janjička ada i slapovi: Nekada omiljeno kupalište i izletište sada šikara prošarana divljim deponijama

Janjićka ada i slapovi Bosne na ušću Lašve jedan su od najljepših prirodnih lokaliteta u blizini Zenice i nekada omiljena destinacija zeničana u ljetnim mjesecima.

Sada je to šikara prošarana divljim deponijama smeća. U MZ Janjići traže od odgovornih subjekata da ovoj lokaciji povrate upotrebnu vrijednost. Nekada je ovdje bio prilazni put na obalu Bosne i atraktivne kaskade. U ljetnim mjesecima vrvilo je od ljudi. Sada je prilaz nemoguć, od smeća i godinama nesječenog raslinja. „Ovdje su nekada bili teferiči i cijela je Zenica dolazila na ovo izletište“, podsjeća predsjednik MZ Janjići, Miralem Kaknjo. „Mi smo voljnji da uradimo svoj dio posla ali tražimo nekoga da nam pomogne jer,ako sada ovo očistimo,za pola sata imaćete  gomile smeća“, kaže Kaknjo za Zenicainfo.ba.

Zapuštanje ovog prostora počelo je već nakon rata, a raniji predsjednici mjesne zajednice Janjići, kaže Kaknjo, nisu ozbiljno pristupili ovom problemu.“Bivši predsjednici nisu apelovali i nisu radili kako treba. Ja hoću jer ovo je naše jedino izletište i jedina plaža i za Zenicu i za nas. Želimo da se to jednom uradi i da to mi održavamo i da ne bude problema“, riječi su Miralema Kaknje.

Dosadašnji dopisi na adresu gradske administracije nisu urodili plodom i čelnik Mjesne zajednice Janjići i na ovaj način apeluje kod odgovornih da obrate pažnju i povrate ljepotu nekada omiljenom izletištu. Jedan od predloga je i postavljanje nadzornih kamera na mostu ispod kojeg se nekažnjeno odlaže smeće.  (Danko Travar)