Radost u kući zeničkog paroha

Radosno je ovih dana u porodici paroha zeničkog, Marka Maleša. Njegova supruga u zeničkoj bolnici na svijet je donijela zdrave trojke, dvije djevojčice i jednog dječaka. Kako već imaju dva dječaka i djevojčicu, porodica je preko noći udvostručena.

Veselo je bilo u domu Maleševih i prije ovog radosnog događaja. Dva sina i kćerka, uz skladan brak Marka i Stane, unosili su dovoljno radosti i porodičnog ispunjenja. Kakav je osjećaj kada umjesto očekivanog četvrtog djeteta dobijete njih troje.

“Iznenađena sam ovom situacijom ali nemam riječi da opišem ovaj predivan osjećaj”, kaže radosna majka Stana Maleš.

Marko Maleš,paroh zenički,kaže kako on i supruga ne razmišljaju o očitom problemu pada nataliteta na širim prostorima regiona ali, da ga ta činjenica čini razočaranim.

“Neko opravdanje ima u neizvjesnoj ekonomskoj situaciji a ima i pomodarstva kod mladih bračnih parova koji žele samo jedno dijete a neki ih čak i ne žele. Mi smo oduvijek htjeli da imamo djece ali su nas ipak iznenadile trojke u četvrtoj trudnoći”, dodaje Maleš.

Trudnoća Stane Maleš vođena je u Kantonalnoj bolnici u Zenici i ona ima samo riječi hvale za svu brigu koja joj je ukazana naročito kad je postalo bjelodano da nosi trojke. Sveštenička plata nipošto nije astronomska ali, uz blagodet šestero djece, Maleševi ne razmišljaju o finansijskom nedaćama roditeljstva, jesu teška vremena ali onak koji je dao život daće i nafaku,-poručuje Marko Maleš.

Četvoro od šestoro djece Marka i Stane Maleš rođeni su u Zenici što ih je vezalo za ovaj grad u kome bi, kako kažu, htjeli ostati što duže mada je to u svešteničkom pozivu uvijek nepoznanica. (Danko Travar)