Javni poziv subjektima male privrede

Grad Zenica u petak je raspisao javni poziv subjektima male privrede za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja za prostor Grada Zenice, a objavljen je web stranici Gradske uprave.

“Grad Zenica već drugu godinu zaredom raspisuje javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije za subvencioniranje dijela kamatne stope za privredne subjekte, a na javnom pozivu prošla je ista banka, kao i lani, ali su ove godine uvećali ova sredstava, dodijelivši ih u iznosu od 10 miliona maraka”, kaže Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i strane invseticije u  Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice, napominjući da su  iz gradskog budžeta za iste namjene osigurana sredstva od 100.000 KM.

“Grad Zenica podržava privrednike ovog Grada i u tim aktivnostima zaista se trudimo zajedno sa našim Privrednim savjetom i Udruženjem poslodavaca”, ističe gospođa Škrbić.

Namjena ovih sredstava je da se pruži finansijska podrška subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranjem obrtnih i trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija, kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Javni poziv namijenjen je subjektima male privrede te fizičkim i pravnim licima, koja imaju sjedište na prostoru Grada Zenice, uredno izmiruju svoje obaveze, imaju uposlenike, te posluju likvidno i zadovoljavajućeg su boniteta, te po osnovu tekuće kreditne zaduženosti, a prema podacima iz CRK-a, spadaju u ‘’A’’ kategoriju, mada je dozvoljena i ‘’B’’ kategorija, ukoliko nije nastala zbog stvarnog kašnjenja klijenta u otplati kreditnih obaveza.

“Bitno je istaći da je ovo zapravo beskamatni kredit, profitna marža će biti nula posto, a obrada zahtjeva će iznositi do 0,45 KM u zavisnosti od visine kredita”, napominje Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i strane invseticije u  Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice.

Rok za podnošenje zahtjeva za finansiranje prema uslovima Javnog poziva  je do 31. decembra ove godine, odnosno do utroška predviđene subvencije. (Vesna Jovanović)

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime