Javni poziv subjektima male privrede

Grad Zenica u petak je raspisao javni poziv subjektima male privrede za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja za prostor Grada Zenice, a objavljen je web stranici Gradske uprave.

“Grad Zenica već drugu godinu zaredom raspisuje javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije za subvencioniranje dijela kamatne stope za privredne subjekte, a na javnom pozivu prošla je ista banka, kao i lani, ali su ove godine uvećali ova sredstava, dodijelivši ih u iznosu od 10 miliona maraka”, kaže Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i strane invseticije u  Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice, napominjući da su  iz gradskog budžeta za iste namjene osigurana sredstva od 100.000 KM.

“Grad Zenica podržava privrednike ovog Grada i u tim aktivnostima zaista se trudimo zajedno sa našim Privrednim savjetom i Udruženjem poslodavaca”, ističe gospođa Škrbić.

Namjena ovih sredstava je da se pruži finansijska podrška subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranjem obrtnih i trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija, kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Javni poziv namijenjen je subjektima male privrede te fizičkim i pravnim licima, koja imaju sjedište na prostoru Grada Zenice, uredno izmiruju svoje obaveze, imaju uposlenike, te posluju likvidno i zadovoljavajućeg su boniteta, te po osnovu tekuće kreditne zaduženosti, a prema podacima iz CRK-a, spadaju u ‘’A’’ kategoriju, mada je dozvoljena i ‘’B’’ kategorija, ukoliko nije nastala zbog stvarnog kašnjenja klijenta u otplati kreditnih obaveza.

“Bitno je istaći da je ovo zapravo beskamatni kredit, profitna marža će biti nula posto, a obrada zahtjeva će iznositi do 0,45 KM u zavisnosti od visine kredita”, napominje Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i strane invseticije u  Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice.

Rok za podnošenje zahtjeva za finansiranje prema uslovima Javnog poziva  je do 31. decembra ove godine, odnosno do utroška predviđene subvencije. (Vesna Jovanović)