FOTO: Zadržavanja u Vranduku duža od tri sata, vozači na granici strpljenja

Gužve na ulazu u Tunel Vranduk na Magistralnom putu M17 i dalje su neizdržljive. Kamioni i šleperi čekaju duže i od tri sata.

U međuvremenu, radi se na osposobljavanju alternativnog pravca – regionalne ceste Nemila – Zenica. Situacija na terenu ne obećava da će ovaj problem uskoro biti riješen.

Na magistralnom putu, prema tunelu Vranduk iz pravca Zenice i danas je kilometarska kolona, većinom teretnih vozila. Pored vrućine i svakodnevnih zastoja, prevoznike opterećuju i rokovi, jer svaki gubitak vremena usporava privredne aktivnosti. Kroz tunel kamioni i šleperi prolaze naizmjenično u oba smijera, a na ulaz se čeka po dva, pa i tri sata.

Na samom ulazu u tunel, nismo vidjeli ni jednog radnika. Da li će u roku biti završeni radovi na betoniranju tunelskih zidova, ne znamo, jer tokom dana, na naše upite iz Javnog preduzeća Ceste Federacije nije odgovoreno.

Alternativni pravac djelimično je otvoren za saobraćaj putničkih vozila. Na regionalnoj cesti Nemila-Zenica, zatičemo živu aktivnost radnika i mehanizacije Doboj-puteva.

„Ova cesta nije projektovana za ovoliko opterećenja, ali mi od sebe dajemo maksimum, kako bismo je osposobili u roku. Vozače molim za strpljenje, razumijemo ih i mi smo u takvoj situaciji“, poručuje nadzornik iz „Doboj-puteva“, Esmin Elezović.

Radovi na osposobljavanju alternativnog pravca, koji bi trebalo da prihvati sva manja putnička vozila, kako je planirano, biće završeni do 1. jula. Kako je ranije najavljeno, dvosmjerni saobraćaj u tunelu Vranduk biće pušten u funkciju tek polovinom oktobra. A ide vikend, idu i godišnji odmori. (Sanja Stević)