Jačanje konkurentnosti studenata UNZE na tržištu rada

U prostorijama Politehničkog fakulteta održan je sastanak lokalnih stručnjaka iz privatnog i javnog sektora s nastavnicima i saradnicima Politehničkog fakulteta, a sve u cilju doprinosa implementaciji Evropskog projekta HURBE- Zdravo urbano okruženje: Razvoj visokoškolskog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu u BiH.

Spomenuti susreti organizovani su s tendencijom boljeg razumijevanja indikatora i smjernica, a koje se odnose, između ostalog, na potrebe tržišta rada. Planirano je uvođenje novih predmeta koji bi studentima pružili multidisciplinarne teme, znanja i vještine.

Bilo bi previše ambiciozno tvrditi da će jedan ovakav potez unijeti revolucionarne promjene pri konkurentnosti naših studenata na tržištu rada, no, zasigurno će doprinijeti njihovom usavršavanju. Svjesni smo da nećemo uspjeti zaustaviti mlade u njihovoj namjeri da napuste našu zemlju, ali se ipak trudimo približiti ovaj studij potrebama tržišta rada, te sanirati probleme zbog kojih mladi odlaze“, tvrdi v.prof.dr. Samir Lemeš, koordinator projekta.

Pojekat realizuje šest partnerskih univerziteta iz Italije, Hrvatske, Bugarske i BiH, te će trajati do novembra 2020.godine.

Kompletan budžet projekta od 633.000 eura finansira se sredstvima Evropske Unije, od čega je za Univerzitet u Zenici planirano oko 130.000 eura.(Lamija Pojskić)