Porodični dan – Staza zdravlja na Smetovima

Proteklog vikenda oko 300 učesnika, djece i mladih grada Zenice su imali nesvakidašnju priliku da u organizaciji Saveza Izviđača grada Zenice učestvuju na aktivnosti Porodični dan i prođu Stazu zdravlja sačinjenu od 5 punktova realiziranu na Zeničkom izletištu Smetovi.

Staza zdravlja je projekat koji se realizuje u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini koji realizuje Federalno ministarstva zdravstva. U sklopu ove velike aktivnosti, Porodični dan – Staza zdravlja, Savez Izviđača grada Zenice je ukazao na značaj fizičke aktivnosti i zdrave ishrane po očuvanje cjelokupnog zdravlja preko prelaska Staze zdravlja na Zeničkom izletištu koju je sačinjavalo 5 punktova, saopšteno je iz Saveza izviđača Grada Zenice. Na punktovima Staze zdravlja učesnici su radili mjerenje vitalnih parametara i šećera u krvi s ciljem ranog prepoznavanja i otkrivanja riziko faktora za zdravlje, potom su imali treninge ragbija, odbojke i joge, predavanje o značaju planinarenja i opasnostima u planini, te izviđačke aktivnosti spretnosti i solidarnosti.

Od sudionika tu su bili predstavnici  Saveza Izviđača grada Zenice, potom predstavnici  sportsko – rekreativnih udruženja Ragbi kluba Čelik i Ženskog odbojkaškog kluba Čelik, predstavnici Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti, predstavnice Joge u Zenici i predstavnici Gorske službe spašavanja – stanica Zenica. Program aktivnosti Staze zdravlja – Porodičnog dana je okončan uz prigodni zdravi ručak i voćni sok cijeđen i pravljen na Smetovima. Ovom prigodnom aktivnošću smo,poručuju Izviđači,  izuzev promocije fizičke aktivnosti promovisali i značaj socijalizacije u krugu prijatelja i porodice što bitno doprinosi cjelokupnom zdravlju ljudi. Podsjećamo da je ovo finalna aktivnosti projekta Staze zdravlja koja se organizira ispred Saveza Izviđača grada Zenice čija je realizacija počela u aprilu i trajaće do kraja juna.