VIDEO: #Necudaidem – Mladi iz BiH imaju poruku za vlasti

Masovni odlazak mladih tema je o kojoj se u Bosni i Hercegovini posljednjih godinu dana najčešće govori, ali ko pita mlade zašto odlaze?

O razlozima odlaska, trenutnom stanju i problemima sa kojima se suočavaju, kroz video su progovorili uspješni mladi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Video je kreiran u okviru zagovarčke inicijative #necudaidem koju je Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo kako bi skrenuo pažnju predstavnika vlasti i nadležnih institucija na svakodnevne izazove mladih, problem masovnog odlaska ove populacije, ali i ponudio načine kojim je trenutno stanje moguće mijenjati.

Cilj kampanje je približiti tematiku i predstaviti stvarno stanje što većem broju građana i građanki i donosioca odluka, ali i ukazati na hitnost rješavanja problema.

Inicijativa je počela kreiranjem online kampanje kroz koju su korisnici društvenih mreža svakodnevno postavljali statuse sa brojem onih mladih koje poznaju, a koji su napustili BiH ili to namjeravaju učiniti. Nakon toga uslijedilo je oslikavanje 3D crteža u bh. gradovima koji su simbolizirali nemar vlasti i masovni odlazak mladih.

Treći korak je video u kojem priču populacije mladih pričaju mladi glumci, sportisti, fotografi, muzičari, uspješni mladi ljudi iz različitih sfera.

Cijeli video prikazat će medijski pokrovitelji kampanje: N1 televizija, portal Klix.ba, Oslobođenje i RSG Media Group, u utorak, 18. juna 2019. godine.

Cjelokupan koncept kampanje zasnovan je po principu društveno-korisnog djelovanja koji omogućava saradnju nevladinog sektora, korporacija, privrednih subjekata, medija i svih drugih aktera koji žele dati doprinos u kreiranju povoljnije klime za život mladog čovjeka u BiH.