Izrada registra pasa i mačaka u Zenici

Na stotine vlasnika kućnih ljubimaca u Zenici odazvalo se projektu Ureda za veterinarstvo u čijoj nadležnosti se započelo sa izradom registra pasa i mačaka.

Čip, vakcine i novi pasoš biće od koristi i vlasnicima i veterinarima, ali će kaže struka, problem predstavljati kada se sa identifikacijom pasa i mačaka počne u svim selima i prigradskim naseljima.

Godinama se čekalo na softver koji omogućava sistemsko unošenje podataka vlasničkih pasa i mačaka, a uredba Ureda za veterinarstvo BiH obavezuje vlasnike, od početka ove godine da obave proceduru identifikacije svog ljubimca: čip, vakcina i pasoš, s tim da se mora napraviti potpuno novi pasoš. U jednoj od pet veterinarskih stanica, bilježe skoro dvije stotine novih pasoša.

„Pozitivno sam iznenađen odzivom sugrađana i želim im zahvaliti na tome ovom prilikom“ , kaže veterinar Edvin Bektaš.

Ipak, pretpostavlja se da registar neće biti gotov u naredne dvije godine. Kada nakon gradskog sa identifikacijom vlasničkih pasa i mačaka započnu na seoskim područjima, veterinari očekuju probleme, ali i veću inventivnost inspekcijskih organa.

„Opet veterinari imaju „vruć kesten“. Na nama je veliki dio posla, ali ne onog koji se odnosi na primoravanje nesavjesnih vlasnika da se ponašaju odgovorno. Sve je na nadležnim organima“, kaže Bektaš i apelira na resorno ministarstvo i inspekcije da ne izbjegavaju kazniti nesavjesne vlasnike, jer je odsustvo propisa dovelo do prevelikog broja napuštenih životinja na ulicama grada.

“Pouzdano znam da u Inspekcijama nedostaje još veterinarskih inspektora, koji će od naredne godine morati ući u svako dvorište na selu i u prigradskim naseljima, kako bi kontrolisali je li pas ili mačka dobio čip i registarski broj. Ukoliko jedno ili više upozorenja vlasniku ne daju rezultate, onda bi izrada registra pasa i mačaka mogla potrajati”, smatra Edvin Bektaš, inače vlasnik jedne od pet veterinarskih stanica u Zenici.

Dakle, izradom registra smanjit će se broj napuštenih pasa i mačaka, a veterinari i vlasnici će imati bolju kontrolu nad njihovim zdravljem i kretanjem. Procedura izrade pasoša i ugradnje čipa traje 15-ak minuta i košta 55 maraka. Međutim, oprezno s prelaskom granice ako krenete prema Hrvatskoj. Tek nakon što registar bude gotov, novi pasoši vaših ljubimaca će važiti u zemljama Evropske unije. Do tada je na granici prema uniji potrebno imati poseban certifikat koji košta 40 maraka. (Alma Huskić)