Pogledajte iznose školarina za upis na fakultete UNZE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na planove upisa na dodiplomski i postdiplomski studij na fakultetima Univeziteta u Zenici.

Odobren je upis 1.425 studenata u prvu godinu prvog ciklusa te 570 studenata na prvu godinu drugog studijskog ciklusa.

“Utvrdili smo plan upisa ranije s namjerom da Univerzitet u Zenici bude među prvima koji će objaviti konkurs za upis studenata. Radi se o ukupno 30 studijskih programa dodiplomskog i desetak studijskih programa na postdiplomskom studiju”, kazao je Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Visina školarina na Univerzitetu u Zenici nije se promijenila u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Upisnina za redovni studij koji finansira osnivač iznosi 50 KM, odnosno 100 KM kod ponovnog upisa u istu godinu studija, za redovni samofinansirajući i vanredni studij 800 KM, studij Softverskog inženjerstva 1.500 KM, a integrisani studij Opće medicine 3.000 KM. Iznos godišnje školarine za strane državljane na fakultetima društveno-humanističkih i tehničkih nauka kreće se od 1.300 do 3.000 KM, dok školarina za studij opće medicine iznosi 6.000 KM. Upisnina za redovni samofinansirajući i vanredni studij drugog ciklusa za domaće studente iznosi 1.500 KM, a za studente iz inostranstva 3.000 KM.

“Školarina na Univerzitetu u Zenici su među najnižima u državi, a nastojimo da upisna politika bude primamljiva i da što više studenata usmjerimo ka našim fakultetima. Pokušat ćemo zadržati najbolje studente na našim fakultetima, jer ovi studenti kroz nekoliko godina mogu postati dobri docenti i profesori i na taj način doprinijeti razvoju UNZE”, kazao je premijer Mirza Ganić.

Vlada je odobrila novčane nagrada za studente Pravnog fakulteta u Zenici – Arnelu Maglić, Ibrahima Palaliju, Emira Živčića, Ajnu Mahmić i Aminu Hasanović, koji su kao tim osvojili treće mjesto na svjetskom takmičenju iz oblasti Međunarodnog trgovačkog prava i međunarodne arbitraže “Villem C. Vis International Comercial Arbitration Moot” koje je odžano u Beču.

Press služba ZDK