Klizište u naselju Mala Broda

Nova kiša donijela je nove probleme građanima Zenice, ovaj put u naselju Mala Broda, gdje je klizište oštetilo pomoćni objekat našeg sugađanina Sedina Kokića.

Civilna zaštita  grada Zenice dobila je dojavu oko 15 sati i 30 minuta da je ugrožen stambeni objekat vlasnika Sedina Kokića u prigradskom naselju Mala Broda, te da je potrebno izvršiti evakuaciju zbog opasnosti od klizišta. Kokić ističe da se nakon klizišta 2014. godine ništa nije uradilo, i da je ovo samo nastavak agonije njegove porodice.

„Prošla poplava iz 2014. godine je napavila manju štetu, sad se klizište skroz pokrenulo, pucaju zidovi, sve puca. Mene nije strah zbog moje kuće, najviše me strah puta, što može nevin čovjek naići i poginuti“, naglašava Kokić.

Komandir vatrogasne brigade Enes Zec zaštite ističe kako na sreću evakuacija nije potrebna, ali da ovo klizište može stvoriti velike probleme, kako objektu, tako i putnoj komunikaciji koja veže Zenicu i Travnik odnsono Vitez.

„Mi smo obavijestili kantonalnu direkciju cesta, obzirom da se radi o regionalnom putu koji spaja Zenicu sa Travnikom i Vitezom, da vide koliko je ugrožen glavni put koji povezuje ove opštine i koliko je ugrožena kuća našeg sugrađanina. Ovdje se radi o septičkoj jami koja se nalazi iznad kuće, i svakako treba poduzeti mjere“, poručuje Zec.

Ugroženi mještanin, Sedin Kokić

Kokić naglašava da je najveći uzrok septička jama koja se nalazi iznad njegove kuće, ali i kiše koje neprestano padaju. Apeluje građevinskoj i sanitarnoj inspekciji, civilnoj zaštiti, gradonačelniku Zenice i ostalim ljudima da vide u kakvom se stanju nalazi njegova kuća. (Maid Dizdarević)