Kvalitet zraka u Zenici i ZDK ima trend konstantnog pogoršanja

„Kvalitet ambijentalnog zraka u dokumentima i praksi Evropske unije“ bila je tema današnjeg seminara u organizaciji Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu, Instituta za zdravlje i sigurnost Zenica.

Povod je bio Svjetski dan zaštite okoliša. Sve tranzicijske zemlje, po riječima prof.dr Smajila Durmiševića, načelnika ove službe INZ-a, imaju isti problem, tešku industriju i zastarjele tehnologije. Kvalitet zraka na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona ima trend konstantnog pogoršanja kada su u pitanju emisije standradnih polutanata. Tu nema značajnih poboljšanja, naročito u oblasti sumpornih oksida. Isto je i kada su u pitanju azotni oksidi i aromatski ugljovodonici te druge komponente. Ključna je stvar, istakao je Durmišević, da mi nemamo adekvatan monitoring.  Evropska unija, napominje Durmišević, priznaje samo stacionarne stanice za mjerenje polutanata koje tu zadaću obavljaju svakim danom.

Gost predavač današnjeg seminara prof. dr Marko Tais, diplomirani fizičar i ekspert za klimatske promjene kaže, kako je Bosna i Hercegovina svoje zakone o zaštiti okoliša uskladila sa onim iz Evropske unije, ali je problem što ih ne provodi i igra se zdravljem svog stanovništva. Marko Tais se osvrnuo i na najvećeg osumnjičenog zagađivača u Zenici, kompaniju Arcelor Mital, za koju je kazao da je problem što ne provodi svoje okolinske dozvole. “To je naš a ne njihov problem, oni se izvlače i sistem se ne provodi“, kaže Tais. Po njegom mišljenju izlaz je u tome da pomirimo interese ljudi i kapitala. Na današnjem seminaru su prisutni bili predstavnici resornih kantonalnih ministarstava, domova zdravlja, eko inspektori, lokalni organi vlasti, te nevladina udruženja.(Danko Travar)