Foto: Centralna svečanost Bajrama u Sultan Ahmedovoj džamiji

Centralna svečanost obilježavanja ramazanskog Bajrama održana je jutros u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Nakon sabah namaza, prigodnim kazivanjem vjernicima se obratio Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, te hfz. Enes ef. Beganović imam Sultan Ahmedove džamije. Nakon toga bivši muftija Ejeb ef. Dautović predvodio je klanjanje Bajram namaza, a bajramsku hutbu održao je novoimenovani muftija hfz. Mevludin ef. Dizdarević. On je u svom kazivanju između ostalog kazao kako ispraćamo Ramazan, a dočekujemo Bajram.

Ova dva perioda vjerničkog življenja Ramazanski post i Bajramska slast nisu podjeljeni, već su dio jedne te iste cjeline. Bajram i Ramazan su neraskidivo povezani kao što su poveazni noć i dan, kao nokat i meso i treba da ih gledamo upravo tako. Bez Ramazana nema Bajrama kao što bez sijanja nema ni žetve i kao što bez žrtvovanja nema ni uspjeha. Ramaza nas je trebao naučiti velikim stvarima. Učio nas je da se trudimo za spas svoje duše, za prosperitet i na ahiretu i u vječnosti. U Ramazanu svi postajemo svjesni svojih slabosti koja odjedanput postaju naša veličina baš zato što smo osvjestili njihovo prisustvo, jer priznavanjem slabosti preduvjet je uspjeha. Samo onaj ko je svjestan gdje griješi može grešku im popraviti. Bajram na drugoj strani slavi činjenicu da smo se u ovom mjesecu trudili i radili i sada možemo očekivati nagradu u vidu oprosta u vidu rahmeta, u vidu duhovnog zadovoljstva koje pruža jedino i samo savladavanje, kazao je između ostalog muftija Dizdarević.

Ramazan je mjesec Allahove milosti, ovo su bili dani i noći koji su opredjeljeni za to da vjernici u njemu i preko njega zarade džennet i firdevs.

hfz. Mevludin ef. Dizdarević, Muftija zenički

Suvislo je postaviti pitanje ako neko ne može zaraditi oprost u ovom mjesecu kada je svako naše dobro djelo na tako visokoj cjeni, kako se može nadati oprostu u drugim noćima i danima. U ovom mjesecu svi smo se trudili da budemo bolji nego što jesmo i mislim da je to najvažnija poruka i najveće dostignuće Ramazana, tj. da nas kultiviše, da nas rafinira, da nas učini boljim, da iz nas izvuče ono što najviše možemo. To je proces kultiviranja i poboljšanja čovjeka, istakao je Dizdarević.

Najviše nagrade mogu očekivati on i koji su se posvetili Ramazanu i njima je najviše Bajram.

Sa Ramazanom smo pokazali da smo spremni da se žrtvujemo jer upravo to i jeste ideja Ramazana, a bez spremnosti na žrtvu nema uspjeha ni na dunjaluku ni na ahiretu. Sada je ključno pitanje možemo li ovu spremnost na žrtvu u ime Allaha dž.š. koju smo pokazali u Ramazanu pretvoriti u žrtvovanje recimo za drugog čovjeka, za onoga u potrebi, možemo li to žrtvovanje pretvoriti u žrtvovanje za uspjeh u školi, za bolji uspjeh na studijima, poslu ili će samo ostati žrtva za Allaha. Molim Allaha dž.š. da nagradi svaki trud koji smo uradili u Ramazanu, te vam u svoje ime i u ime Islamske zajednice čestitam Bajram, zaključio je muftija Dizdarević. (Tekst: Nedžad Glibo, foto: Semir Halilović, Damir Oruč, Adis Čolaković, Sinan Gluhić, Taib Bajramović)