Praznična atmosfera u gradu, Zeničani se pripremaju za proslavu Bajrama

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju jedan od dva najradosnija islamska praznika, Ramazanski bajram, koji, uslijed nastupanja nakon mjeseca posta, ima poseban značaj u srcima svih vijernika.

Uoči nastupajućeg bajrama, prošetali smo se ulicama grada kako bismo provjerili na koji način se naši sugrađani pripremaju za ovaj dan.

„Bajram uvijek dočekujemo s posebnim osjećajem. Tradicionalno, u krugu porodice ćemo dočekati i ovaj nadolazeći praznik. Obići ćemo starije i pripremiti naša domaća, bosanska jela. Posebnost svakog Bajrama je zapravo u zajedništvu. Najčešće svaki član porodice bude slobodan od poslovnih obaveza, stoga te momente iskoristimo za izgradnju novih uspomena“, poručuju za Zenicainfo.ba građani Zenice.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama podrazumijevaju i pospremanje kuća i avlija, ali i pripremanje bajram-banke, kojoj se najviše raduju oni najmlađi.

Bajramska svečanost biće održana u zeničkoj Sultan Ahmedovoj džamiji u kojoj će se klanjati Bajram-namaz.

Ramazanski bajram traje tri dana, te se drugi dan obilježava i kao Dan šehida.

A kao i obično, ekipa RTV Zenica će biti na licu mjesta od ranih jutarnjih sati, uživo prenositi klanjanje Bajram-namaza, nakon čega će uslijediti i petosatni program koji je naša vrijedna ekipa danonoćno pripremala. Ugostit ćemo eminentne goste, stoga i vas pozivamo da svoju pažnju posvetite našem specijalnom bajramskom programu. (Lamija Pojskić)