I pored blokada, kapitalni projekti u Zenici neće doći u pitanje

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, saopštio je da je u okviru svojih ovlaštenja, danas potpisao tri zaključka u vezi sa finansiranjem najznačajnijih infrastrukturnih i razvojnih projekata u gradu.

Pored zaključaka o izdvajanju sredstava iz Budžeta Grada Zenice, potpisan je i onaj koji će omogućiti početak aktivnosti na gasifikaciji grada, s obzirom na namjeru ove gradske uprave da loženje uglja, u skladu sa principima iz projekta Zeleni gradovi, potpuno ukine.

S obzirom da na prošloj sjednici Vijeća nije usvojen predloženi rebalans Gradskog budžeta, gradonačelnik je odlučio da samoinicijativno utroši dio ostvarenog viška prihoda, iskazanog u visini od pet miliona konvertibilnih maraka, kako bi riješio pitanja grijanja, GGM-a i gasifikacije grada.

Neka me i sada tuže, ali ja građane Zenice bez grijanja neću ostaviti, poručio je Kasumović na današnjoj press konferenciji.

Gradska uprava sa mnom na čelu ne vodi projekte tipa KTG-a, koji je građane Zenice ostavio bez grijanja. Pola sata nakon što potpišem ovaj Zaključak, biće uplaćena posljednja rata iz investicije na koju se Grad obavezao Ugovorom o osnivanju zeničke Toplane i Zeničani će od iduće godine imati sigurno i ekološki prihvatljivo grijanje, bez marke zaduženja, izjavio je na današnjoj press konferenciji gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Kako je istakao, ne želeći da osramoti ovaj grad i državu, danas je potpisao i Zaključak o izdvajanju sredstava za uplatu redovne rate kredita za projekat Glavne gradske magistrale, u vrijednosti od blizu dva miliona konvertibilnih maraka, a pokrenuo je i aktivnosti na gasifikaciji grada, sa prioritetnim radovima u Ulici Bistua Nuova, koji će se paralelno odvijati na postavljanju cijevi za regionalni vodovod „Plava voda“ i u Radnoj zoni.

Na rješavanje situacije sa dugom Poreskoj upravi i blokadom računa u Zenicatransu, kaže, ne može uticati bez podrške Vijeća.

Pozivam radnike i njihove porodice da odu u SDA, A-SDA i SBB i da tamo traže rješenje svojih problema, poručio je Kasumović, podsjećajući da vijećnici ovih stranaka na posljednjoj sjednici nisu dali podršku predloženim rješenjima za ovo preduzeće.

Osvrnuvši se na tu sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj je, po njegovim riječima, nezakonito, protivno Statutu i Poslovniku, smijenjen dosadašnji i imenovana nova predsjedavajuća, Kasumović je zatražio od vjećničke većine da što prije pravno riješi ovu situaciju.

U protivnom ne trebaju ni zakazivati sjednicu, dodao je Kasumović.

„Želim poručiti ekspertima koji su proteklih dana na press konferencijama govorili o zaključcima u vezi sa budžetom, da sam jutros, idući na posao, prošao pored Kamberovića polja i preko mosta i moram reći da cvijeće predivno izgleda. (Sanja Stević)