Na današnji dan nas je napustila najpoznatija „crvena karirana košulja“

Nisvet Džanko, veliki ljubitelj i poznavalac Bosne i Hercegovine, njenih ljudi, običaja, gradova i naselja, legendarni televizijski voditelj već kultne emisije „Pozitivna geografija“, profesor i novinar, putopisac i boem, umro je na današnji dan prije 7 godina.

Da je bio legendaran i specifičan u svakom smislu, pokazuje i njegov CV koji kruži po društvenim mrežama.

„Ja, Nisvet (Sulejmana) Džanko, rođen sam krajem septembra 1963. godine. Dakle, u prvoj dekadi horoskopskog znaka Vaga, u vrijeme kada kiša nije prestajala padati 27 dana. Barem ne kod nas u Foči, gdje sam prohodao, sve sa šlaufom u pričuvi od straha da me Drina ne odnese. A znala je Drina pobudaliti tako dobro da je i Ćehotinu vraćala u rikverc“, između ostalog naveo je Džanko u svom CV-u.

Džanko je umro u UKC-u Tuzla nakon neuspjele transplatacije jetre, iako se prvih dana nakon operacije osjećao dobro. Organizam je primio transplatiranu jetru, ali se ljekari nisu uspjeli izboriti sa infekcijama i vodom u plućima.

Bio je drag gost u cijeloj zemlji, a u Zenicu je dolazio često prateći sve zvanične i nezvanične kulturne i narodske manifestacije.

Preranim odlaskom Nisveta Džanke svi oni o kojima je godinama pričao i koje je obilazio pali su u zaborav, nadajući se da će u njihove krajeve bar još jednom u životu zakoračiti ljudina kakav je bio Džanko. (Maid Dizdarević)