Drugi broj “Acta Illyrice” posvećen profesoru Esadu Pašaliću

U Zenici je danas predstavljen drugi broj časopisa ACTA ILLYRICA. Časopis je posvećen uvaženom članu bosanskohercegovačke akademske zajednice prof. dr. sci. Esadu Pašaliću.

Časopis „Acta Illyrica“ je projekat Udruženja za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija. Riječ je o stručnom časopisu u kome radove objavljuju naučnici i naučni radnici iz oblasti prahistorijske i antičke arheologije, antičke historije, rimskog prava, klasične filologije.

„Profesor Pašalić je prvi doktor antičke arheologije u Bosni i Hercegovini, što znači da je istraživao i antička naselja na prostoru BiH i utvrdio je da na relaciji Vitez-Zenica postojao rimski municipijum (teritorijalna i upravna jedinica u Rimskom carstvu). Ono što je za Esada Pašalića bitno kazati jeste da su njegova djela i danas veoma referentna na svjetskim univerzitetima, iako je prošla 51 godina od njegove smrti“, kazala je glavna i odgovorna urednica časopisa, doc. dr. Amra Šačić-Beća.

Redakciju drugog broja časopisa Acta Illyrica čine  naučnici iz oblasti prahistorijske i antičke arheologije, te antičke historije.

„Kada smo pisali konkurs za ovaj časpois, odazvali su se veliki naučnici iz čitave regije, tako da imamo radove profesora iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, a također svoje radove dali su stručnjaci iz Mađarske i Slovenije“, dodaje Beća, te ističe važnost ovog časopisa za Zenicu.

„Zenica nije zaboravila Esada Pašalića, jer njegovo dalje porijeklo se veže za ove krajeve, tako da možemo reći da je on kulturološko naslijeđe Zenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine”.

Promotori časopisa su prof. dr. Dževad Drino i doc. dr. Benjamina Londrc, a prisutnima su se obratili i članovi porodice Pašalić. Časopis je naučne kategorije, nije u prodaji i dostupan je u bibliotekama.(Maid Dizdarević)