Život uz pogone ArcelorMittala: “Naš je još samo vapaj, koji se sve manje čuje”.

Aktuelni rezultati mjerenja zagađenja zraka u zeničkoj kotlini, manje su dramatični, nego je to slučaj u zimskim mjesecima. Meteo-prilike, međutim, nemaju mnogo uticaja na okruženje u kojem žive stanovnici Tetova i ostalih naselja smještenih uz pogone ArcelorMittala.

Iz Tetova danas donosimo još jedan apel na nadležne da poduzmu mjere na zaštiti zdravlja stanovništva ovog dijela Zenice, koji žive u stalnom strahu od posljedica industrijskog zagađenja.

S nestabilnim vremenskim prilikama, kvalitet zraka u zeničkoj kotlini varira. U naseljima smještenim uz fabričke dimnjake i famoznu deponiju industrijskog otpada, od goreg…. do najgoreg.

„Ukoliko puše sjeverac, mi smo nešto pošteđeni. Ako zapuše s juga ili je faza mirovanja, mi onda imamo problem“, opisuje život u Tetovu, predsjednik te mjesne zajednice, Samir Kubat.

Samir Kubat, predsjednik MZ Tetovo

Stanovnici Tetova, Gradišća, Gračanice, Banloza i Podbrežja oduvijek su taoci sistema. Danas i manje nego ikada prije, njihovim nedaćama ne nazire se kraj.

„Ta BOF Čeličana prije uopšte nije zagađivala, jer je imala filtere koji su bili u perfektnom stanju, ali su uklonjeni“, tvrdi Kubat i ukazuje:

„Ovakvi prizori u Tetovu su svakodnevni. Ljudi i djeca obolijevaju. Filtera još nema, kao ni odgovora na bezbrojne dopise i molbe da se izvrši pritisak na kompaniju ArcelorMittal, koja očito ne poštuje okolinske propise“.

U koordinaciji s predstavnicima ostalih dijelova Zenice najpogođenijih zagađenjem iz pogona kompanije ArcelorMittal, učinio je, kaže, sve što je u njegovoj moći kako bi se stvari pokrenule s mrtve tačke. Nakon niza neispunjenih obećanja, najavljene su i tužbe protiv odgovornih za ugrožavanje zdravlja stanovništva, koje zbog nedostatka dokaza, kako se pokazalo, padaju na domaćim sudovima.

„Ja nikome više ne vjerujem. Ko zna koliko puta sam rekao da je ta firma najveće zlo, koje uništava naše zdravlje i svaki vid života, a to se ignoriše od svih institucija, koje su se jednostavno stavile na stranu zagađivača“, ističe naš sagovornik i dodaje:

“Naš je još samo vapaj, koji se sve manje čuje”. (Sanja Stević)